Početna stranica » Svećeničko ređenje u Sarajevu 2018.

Svećeničko ređenje u Sarajevu 2018.

135 pregleda

U petak, 29. lipnja 2018., na svetkovinu sv. Petra i Pavla u katedrali Srca Isusova u Sarajevu nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić zaredio je tijekom svečanog misnog slavlja dvojicu đakona za svećenike Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Ređenici su bili fra Mario Dadić i fra Silvio Zlatarević.

Uvodeći u Misno slavlje kardinal Puljić pozdravio je sve nazočne, kao i sve koji su povezani putem valova Radio Marije. Potaknuo je sve da na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla posebno mole za današnjeg živog Petra papu Franju, „jer on u ime sv. Petra vodi ovu Crkvu kao njegov nasljednik u ime Isusa Krista“. Izrazivši radost zbog čina ređenja dvojice đakona franjevaca Bosne Srebrene, pozdravio je njih osobno i njihovu rodbinu, osobito roditelje, zatim vjernike iz župa iz kojih ređenici dolaze, provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozu Marinčića zajedno sa svim odgojiteljima iz Franjevačke bogoslovije, sve misnike raznih službi, redovnice, bogoslove, a na poseban način delegaciju iz biskupije Limburg u Njemačkoj s kojom već godinama Vrhbosanska nadbiskupija ima blisku suradnju. Misno slavlje pjesmom su animirali bogoslovi Franjevačke teologije u Sarajevu.

Nakon što je meštar Franjevačke bogoslovije fra Danijel Nikolić predstavio kandidate za svećeničko ređenje, kardinal Puljić je uputio prigodnu propovijed. Osvrćući se na današnju svetkovinu, kazao je da ona obilježava Crkvu koju je Krist osnovao i povjerio Petru i apostolima da je uz pomoć Duh Svetoga vode kroz povijest, ali i da se danas posebno moli za „Petra naših dana“, kao i za apostolski zbor. Istaknuo je da na poseban način žele postati svjesni Isusove geste kojom je izabrao apostole, ne zato što su bili sveci, nego jer im je poklonio povjerenje. Podsjetio je da je Petar, prvak apostolski, zatajio Isusa, ali da mu Isus nije prigovorio već ga samo upitao: „Ljubiš li me više nego ovi?“ „Nema na zemlji čovjeka koji nema grijeha. Ovom zemljom hoditi teško je, a da se ne uprlja. Ali, bitno je da se nikad ne ponosimo grijehom, ne hvalimo grijehom, nego je potrebno znati se skrušiti radi svoje grješnosti“, istaknuo je kardinal Puljić dodavši da je pak najbitnije Gospodinu iskreno dati do znanja da ga volimo.

Kardinal Puljić upozorio je da se danas često govori o „krizi zvanja“. „Ne, nije kriza zvanja. Kriza je što mnoga zvanja nisu rođena jer su ih spriječili roditelji. Ubili su ih prije rođenja. Mnoga zvanja nisu došla na svijet“, kazao je kardinal Puljić ističući da je, kad se govori o krizi zvanja, potrebno govoriti o krizi ljubavi prema životu. „Tamo gdje cvjeta život, tamo će biti zvanja“, kazao je kardinal Puljić naglasivši da svećenici, redovnici i redovnice niču iz obitelji – „prvog gnijezda duhovnih zvanja“, te potaknuo nazočne da danas osobito mole za duhovna zvanja.

Obrativši se nazočnim svećenicima pojasnio je da je danas čovjeku potrebna Božja ljubav te da je stoga potrebno istinski svjedočiti i propovijedati Isusa. „Neka u vama uvijek mogu pročitati život sv. Franje koji je volio Isusa“, potaknuo je kardinal Puljić kazavši da nam je i danas potreban upravo jedan takav primjer predanosti Kristu. „Da bi to mogli istinski živjeti, računajte da vam Crkva povjerava posebno mjesto u Crkvi… da budete molitelji koji će srcem moliti, ne samo ponavljajući ‘Gospodine, Gospodine’, nego srcem…“, ohrabrivši ih da se ne boje križa“.

Nakon propovijedi uslijedio je obred ređenja. Na kraju Mise kardinal Puljić je čestitao svećenicima koji slave srebrni i zlatni jubilej misništva i podijelio im prigodne uspomene. Potom je potpisan dokument partnerstva između Vrhbosanske nadbiskupije i njemačke biskupije Limburg, koji su potpisali kardinal Puljić, biskup Bätzing, predsjednica Biskupijskog vijeća Limburg gospođa Ingeborg  Schillai i vlč. Šimo Maršić, koordinator za partnerstvo Vrhbosanske nadbiskupije i biskupije Limburg.