Početna stranica » Susret na putu duhovnog zvanja

Susret na putu duhovnog zvanja

365 pregleda

U Franjevačkom samostanu sv. Ante na Bistriku u Sarajevu od 24. do 26. ožujka 2023. godine održan je prvi ciklus projekta „Susret na putu duhovnog zvanja“. Sudjelovalo je 12 mladića iz raznih mjesnih bratstava Franjevačke mladeži Bosne Srebrene kao i nekoliko bogoslova Franjevačke bogoslovije Sarajevo.

Program se sastojao od druženja, razgovora, molitve, predavanja, radionica i izleta. Prvoga dana mladići su pristigli u popodnevnim satima. Dobrodošlicu im je poželio gvardijan fra Stipan Radić. Sudjelovali su u samostanskoj crkvi na putu križa i misi koju su animirali ministriranjem, čitanjem i pjevanjem. Potom je uslijedila je prva radionica (na temu: Biblija kao neiscrpno vrelo Božje riječi) koju je održala s. Radmila Ilinović.

Drugoga dana održana su tri predavanja. Prvo predavanje (Sv. Franjo Asiški) održao je fra Marinko Pejić, drugo (Duhovni poziv) fra Miro Jelečević, a treće (Bosna Srebrena kroz povijesne okvire) fra Antonio Baketarić. U samostanskoj kapelici održano je pokorničko bogoslužje, nakon kojeg je bila prilika za ispovijed i razgovor, a potom je slavljena misa.

Trećega dana uslijedila je druga radionica (Odrastanje u obitelji i promišljanje o donošenju odluka), koju je također održala s. Radmila. Na koncu mladići su sudjelovali na misi s pukom u samostanskoj crkvi u 12 sati.

„Susret na putu duhovnog zvanja“ novi je projekt Franjevačke mladeži (Frame) Bosne Srebrene. Pokrenut je iz želje da se zainteresiranim mladim ljudima približi franjevački način života. Budući da „Framu“ čine i mladići i djevojke odlučeno je da se za mladiće susret organizira u dogovoru sa promotorima zvanja Franjevačke provincije Bosne Srebrene, a za djevojke u dogovoru sa promotoricama zvanja Školskih sestara franjevki bosansko-hrvatske provincije. Na ovom projektu iznimno osim framaša pozvani su i drugi zainteresirani mladi.

Franjevačka mladež Bosne Srebrene ovakve susrete planira organizirati minimalno dvaput godišnje, svaki put u drugom samostanu. Konačni cilj je pomoći zainteresiranima u razlučivanju poziva – ne samo duhovnog – i približiti im franjevački način života te zajednički razmišljati o svjedočenju bratskog i solidarnog življenja u današnjem svijetu.