Početna stranica » Suspendirana NBA liga zbog širenja virusa Covid-19

Suspendirana NBA liga zbog širenja virusa Covid-19

55 pregleda

Suočeni s dvojbama i brigama u vezi s koronavirusom Covid-19, najjača košarkaška liga na svijetu NBA suspendirala je tekuću sezonu. U službenom objašnjenju kao glavni razlog navodi se utjecaj toga virusa na košarkašku igru i s njom povezani biznis, ali i na obitelji igrača, trenera i fanova ove lige.

Odluka je donesena u jeku utakmica koje su se održavale u večernjem terminu u srijedu, 11. ožujka. Utakmica između franšiza Utah Jazz i Oklahoma City Thunder odgođena je netom prije početka, a i ostale utakmice koje su trebale uslijediti odgođene su do daljnjega. „NBA liga iskoristit će ovaj vremenski period da razmotri sljedeće korake u pogledu pandemije koronavirusa”, ističe se u službenom priopćenju.

Za odgađanje gore spomenute utakmice u Oklahoma Cityju, na kojoj je za gostujuću momčad trebao nastupiti i hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović, bilo je presudan pozitivan rezultat testiranja njegova suigrača u redovima Jazza Rudyja Goberta na koronavirus. U terminu održavanja utakmice Gobert nije bio nazočan u dvorani, ali je zadnjih 10-ak dana sa svojom momčadi igrao protiv drugih ekipa NBA lige. Njegovi suigrači trenutno su u karanteni, među njima i Bogdanović.

Istoga dana, nešto ranije, već se putem telefonske konferencije razgovaralo o novonastalom stanju s koronavirusom. Predlagalo se odigravanje košarkaških utakmica pred praznim tribinama. Tako je bilo predviđeno da će utakmica između Golden State Warriorsa i Brooklyn Netsa biti odigrana bez publike, zbog zabrane održavanja javnih skupova u području grada San Francisca.

„Ne radi se samo o košarci ili o novcu. Ova stvar eksplodirala je do trenutka kad odjednom i igrači i ostali zaposlenici počinju razmišljati o svojim obiteljima. Svi žele učiniti najbolju stvar, jer je pitanje postalo mnogo osobnije. Pogledajte što se događa u drugim državama svijeta. A kad pomislite da bi nekolicina igrača mogla imati koronavirus, nije dovoljan izraz ‘zaprepašten’. Ovo je ludnica”, izjavio je vlasnik Dallas Mavericksa Mark Cuban u intervjuu za sportski kanal ESPN u vrijeme utakmice njegove momčadi i Denver Nuggetsa.  

Razmatralo se i o drugim scenarijima, primjerice o financijskom gubitku od prodaje ulaznica, zatim o plaćama igrača koji bi se nadmetali u praznim dvoranama. No sve je to postalo nevažno u trenutku kad su nastupile zdravstvene komplikacije u srijedu večer.

Ranije je dolazilo do neodigravanja službenih utakmica NBA lige zbog radničkih prosvjeda. Početak sezone 1998. na 1999. godinu odgođen je do veljače 1999. godine, a odigrano je samo 50 utakmica od ukupno 82 utakmice po klubu. Nešto kasnije, u sezoni 2011-2012 odigrano je samo 66 utakmica svake ekipe, a započela je tek za Božić umjesto u mjesecu listopadu.

No nikad se još nije dogodilo da sezona koja je u toku bude prekinuta. Trenutno je u rasporedu utakmica ostalo još ukupno pet tjedana, a bilo je predviđeno da će 18. travnja, dakle u tjednu nakon Uskrsa, započeti doigravanje. A zasad se ne može predvidjeti termin nastavka održavanja natjecanja.

Napomenimo još činjenicu da u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu igra i velik broj košarkaša iz našega govornog područja. Trenutno je među njima vjerojatno najbolji Slovenac Luka Dončić. Aktivno je i nekoliko hrvatskih i srbijanskih igrača te igrači iz Bosne i Hercegovine. Jedan od njih, košarkaš Jusuf Nurkić, trebao se vratiti na terene za svoju franšizu Portland Nuggets tijekom ovoga tjedna nakon jednogodišnje prisilne pauze uslijed teške povrede noge, no zbog odgađanja nastavka sezone, do toga do daljnjega neće doći.