Početna stranica » Stopama padra Pija

Stopama padra Pija

801 pregleda

Sveti Pio iz Pietrelcine kojega katolici rado zovu i poznaju kao padra Pija, jedan je od najutjecajnijih svetaca 20. stoljeća. Poznat je po svojoj pobožnosti i dobročinstvima, mističnim susretima i borbama protiv Zloga, a sve je kulminiralo pojavom stigmi na njegovu tijelu.

Koliko god da je bio poznat, padre Pio nije puno putovao jer su ga bolesti i njegove svećeničke dužnosti ograničile na San Giovanni Rotondo u Italiji, u župi Gospe od Milosti gdje je proveo zadnjih 50 godina svoga života.

Bez obzira na to služio je desecima tisuća ljudi, a hodočasnici i vjernici su pristizali iz različitih krajeva kako bi svjedočili njegovoj poniznoj pobožnosti i mnogim čudesima koja je Bog učinio preko njega istovremeno tražeći duhovnu utjehu za sebe i svoje bližnje.

Osobito je bio omiljen kao ispovjednik, a nije nepoznata ni činjenica da je posjedovao neobičan dar znanja o srcima i grijesima onih kojima je pomogao da se izmire s Bogom. Tijekom misa koje je slavio nije bilo neobično da je često puta pao u ekstazu pred Presvetim sakramentom, a takvi su prizori nadahnjivali mnoge vjernike.

Svetac je naizgled imao natprirodnu sposobnost lociranja podzemnih izvora vode više puta upućujući kopače da svoje napore premjeste nekoliko metara dalje gdje je uvijek udarala voda. I svaki je put bio u pravu.

Još i danas su mnoga važna mjesta iz života svetoga Pija sačuvana i otvorena kao hodočasnička mjesta – od njegove kuće iz djetinjstva do groba u kojemu su izloženi njegovi posmrtni ostaci. To je jedna trosatna vožnja vlakom od Rima do stanice Foggia odakle je potrebno još sat vremena vožnje autom do San Giovanni Rotonda.

U nastavku donosimo nekoliko povijesnih mjesta iz života svetoga Pija. Posjetite li ih, doživjet ćete jedno nezaboravno duhovno hodočašće.

Pieterclina

U prekrasnom gradu Pieterclini odrastao je padre Pio. U crkvI sv. Marije od Anđela bio zaređen za đakona prije nego će postati svećenik.

Dom njegova djetinjstva

Padre Pio rođen je u skromnoj kući 1887. godine. Danas je njegova rodna kuća zaštićeno hodočasničko mjesto dostupno posjetiteljima.

Soba Padre Pija

Oporavljajući se jednom prilikom od svoje bolesti padru Piju nije bilo dozvoljeno boraviti u samostanu i u svojoj rodnoj kući, pa je od 1909. do 1912. godine živio u maloj sobici u jednom drevnom dvorcu u kojoj se još uvijek nalazi nekoliko njegovih osobnih stvari koje posjetitelji mogu pogledati.

Piana Romana

Riječ je o malom zemljišnom posjedu koje je vodila obitelj padre Pija. Na tome je prostoru sagrađena mala, hodočasnicima vrlo draga kapela.

Crkva svete Ane

U ovoj je crkvi sveti Pio, koja inače pripada i njegovoj rodnoj župi, kršten i primio sakrament Prve pričesti i Potvrde.

Crkva Gospe od Milosti

Ovo je bila matična župa padre Pija od 1916. sve do njegove smrti 1968. godine. Još i danas je samostan u kojemu je živio povezan s ovom crkvom.

Hodočasnička crkva

Sagrađena je u čast padre Piju, a otvorena je 2002. godine. Može primiti 6 500 ljudi, a ispred crkve se nalazi prostor koji prima oko 30 000 vjernika.

Grob padre Pija

Nalazi se u San Giovanni Rotondu, u kripti novoga svetišta. Tijelo sv. Pija smješteno je u prozirni lijes.