Početna stranica » Sevdah Medley u Chicagu

Sevdah Medley u Chicagu

161 pregleda

Prošloga je tjedna u Chicagu održan dvostruki nastup čikaškoga simfonijskog orkestra Chicago Sinfonietta u tijeku ciklusa koji je nazvan In darkness we rise (hrv. U tami ustajemo). Orkestrom je upravljala dirigentica Mei-Ann Chen, a publika je mogla uživati u izvedbama velikih skladatelja Debussyja (Claire de Lune), Williamsa (Romansa za violinu i orkestar) i drugih djela poput Sevdah Medleyja, velikoga glazbenog djela rađenoga po motivima odabranih sevdalinki.

Ideja za ovakvo jedinstveno djelo, koje je uvršteno na repertoare dva prestižna orkestra ozbiljne glazbe, potekla je od dugogodišnjega suradnika a kasnije i volonterskog direktora Američkih glazbenih festivala Samira Hadžalića. Aranžmane je za simfonijski orkestar uradio poznati američki kompozitor mlađe generacije Ilya Levinson, koji je prije dvije godine bio nominiran i za najveću američku glazbenu nagradu Grammy. Prije izvedbe Sevdah Medleja publici se predstavio upravo njezin kompozitor Levinson te je biranim riječima govorio o Bosni i Hercegovini. Drugi dio programa obilježila je premijera djela poljskoga autora Simfonija br. 3, opus 36.

Prvi je nastup upriličen u koncertnoj dvorani Wentz Concert Hall u Napervilleu nedaleko od Chicaga. Posebnu počast bh. kulturi i glazbenoj tradiciji izrazila je publika svojim dugim pljeskom koji je uslijedio nakon izvedbe Sevdah Medley. Slična atmosfera se ponovila na sljedećem koncertu nakon dva dana, pred dvostruko većim auditorijem u grandioznoj i novootvorenoj koncertnoj dvorani Mandel Hall pri Sveučilištu u Chicagu.

Podsjećamo, sevdalinka je jedinstven glazbeni oblik nastao na tlu današnje Bosne i Hercegovine. I u drugim krajevima i susjednim državama u povijesti se izvodio i njegovao sevdah odnosno melodije sevdaha. Sevdalinke uglavnom obilježavaju tekstovi različite ljubavne tematike koja uglavnom završava tragično. Na taj način razigrana i ponekad vesela melodija dobiva protutežu u tekstu, koju stranci i nepoznavatelji sevdalinke niti ne mogu razumjeti. Sevdalinka je na taj način jedan od najboljih simbola naših krajeva u kojima u svemu lijepomu postoji i nešto tužno.