Početna stranica » Sestre franjevke pokrenule program edukacije djece i odraslih u Rwentobu u Ugandi

Sestre franjevke pokrenule program edukacije djece i odraslih u Rwentobu u Ugandi

232 pregleda

Školske sestre franjevke Krista Kralja u Rwentobu u Ugandi u svibnju 2022. započele su program edukacije za djecu i odrasle koji nemaju temeljno znanje čitanja, pisanja i brojanja, objavljeno je na mrežnoj stranici sestara franjevki ssf.hr.

Sedam je učitelja za sedam grupa u tri sela koji će kroz pet do šest mjeseci poučavati djecu i odrasle osnovnom znanju pismenosti. Učiteljima je to bio izazov i novi pristup poučavanju, a djeci i odraslima radost stjecanja znanja. Osobita radost im je naučiti napisati vlastito ime kako bi se mogli potpisati kada bude potrebno.

U program je uključeno oko 100 djece i 70 odraslih. Negdje su za učionice korištene crkve, a negdje smo unajmile neki drugi prostor. Zbog velikog broja djece formirane su četiri grupe. Sestre su u također kupile dodatne školske klupe kako neka djeca ne bi bila primorana učiti na podu. Djeci su darovale bilježnice i olovke kako bi ih motivirale i njih, kao i roditelje da ih uključe u program.

Nakon tri mjeseca učitelji su zabilježili dobar napredak svojih polaznika i tome se raduju. Iako je poteškoća bilo na početku, sada je sve lakše, kazuju sestre ujedno zahvaljujući Bogu.

„Želja nam je po završetku prvog dijela edukacije nastaviti s programom i u drugim selima, kako bismo dale priliku onima koji je nisu imali da naučiti pisati i čitati.

Da bismo u tome uspjele preporučujemo se vašoj dobroti za novčanu podršku. Potrebna su nam sredstva kako bismo mogle plaćati učitelje i nabavljati materijale za educiranje“, ističu misionarke koje napominju, ukoliko se želi darovati novac za ovu plemenitu nakanu, da se naznači da je “za nepismene”.

„Od srca hvala za duhovnu i materijalnu potporu našeg misionarskog rada. Sve ovo što je ostvareno do sada u ovom programu, plod je vašeg dara. Znanje je nešto što ostaje za cijeli život!“, ističe se u priopćenju objavljenom na mrežnoj stranici Školskih sestara franjevki.