Početna stranica » Utješni citati iz Biblije

Utješni citati iz Biblije

265 pregleda

Osjećati tugu, potištenost, ljutnju ili bilo koju drugu snažnu emociju je ponekad zastrašujuće i djeluje kao teret koji je pretežak da ga nosimo sami. U tim trenutcima od velike pomoći može biti čitanje biblijskih stihova koji će nas podsjetiti da nas Bog voli takve kakvi jesmo i da nas ne ostavlja same.

Dijelimo s vama nekoliko ohrabrujućih citata za periode kada osjećate:

 

  • usamljenost

„Sam Jahve ide pred tobom; on će s tobom biti; neće te zapustiti niti će te ostaviti. Ne boj se i ne dršći!” (Pnz 31,8)

  • ljutnju

„Ne nagli u srdžbu, jer srdžba počiva u srcu luđaka.“ (Prop 7,9)

  • izgubljenost

„Neka te ne ostavljaju dobrota i vjernost, objesi ih sebi oko vrata, upiši ih na ploču srca svoga. Tako ćeš steći ugled i uspjeti pred Božjim i ljudskim očima. Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. Misli na nj na svim svojim putovima i on će ispraviti tvoje staze.“ (Izr 3,3-6)

  • strah

„To vam rekoh da u meni mir imate. U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet!“ (Iv 16,33)

  • krivnju

„…’Operite se, očistite. Uklonite mi s očiju djela opaka, prestanite zlo činiti! Učite se dobrim djelima: pravdi težite, ugnjetenom pritecite u pomoć, siroti pomozite do pravde, za udovu se zauzmite. Hajde, dakle, da se pravdamo’, govori Jahve. ‘Budu l’ vam grijesi kao grimiz, pobijeljet će poput snijega; kao purpur budu li crveni, postat će kao vuna.’” (Iz 1,16-18)

  • beznađe

„’Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam’ – riječ je Jahvina – ‘naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu.’“ (Jr 29,11)

  • tugu

„Oči Jahvine gledaju pravedne, uši mu slušaju vapaje njihove. Lice se Jahvino okreće protiv zločinaca da im spomen zatre na zemlji. Pravednici zazivaju, i Jahve ih čuje, izbavlja ih iz svih tjeskoba. Blizu je Jahve onima koji su skršena srca, a klonule duše spašava. Mnoge nevolje ima pravednik, ali ga Jahve od svih izbavlja. On čuva sve kosti njegove: ni jedna mu se neće slomiti.“ (Ps 34,16-21)

  • zavist

„Nemoj se žestiti na opake, zavidjet nemoj pakosnicima: kao trava brzo se osuše, k’o mlada zelen brzo uvenu. U Jahvu se uzdaj i čini dobro, da smiješ stanovati u zemlji i živjeti u miru. Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca!” (Ps 37,1-4)