Početna stranica » Sestra Kata Karadža primila misijski križ

Sestra Kata Karadža primila misijski križ

257 pregleda

Na blagdan Obraćenja sv. Pavla 25. siječnja 2022. u crkvi Svete Obitelji u Zagrebu s. Kata Karadža primila je misionarski križ, a 2. veljače, na blagdan Svijećnice  s. Kata će putovati u Ugandu mjesto Rwentobo, u zajednicu Školskih sestara franjevki gdje sestre djeluju od 2018. godine. Svečano euharistijsko slavlje te obred blagoslova misionarke i križa predvodio je fra Filip Karadža, brat s. Kate, u koncelebraciji sa  župnikom vlč. Danijelom Dukićem i vlč. Jerkom Valkovićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta u Zagrebu. Uz provincijsku predstojnicu s. Željku Dramac i članice Provincijske uprave, slavlju su nazočili članovi obitelji s. Kate, njezina majka, brat sa svojom obitelji i druga rodbina,  zatim sestre zajednica iz Zagreba te vjernici ove župe.

Sestra Željka Dramac, provincijska predstojnica, nazočnim vjernicima je predstavila s. Katu i misiju u koju odlazi, te pročitala poruku s. Klare Šimunović, vrhovne predstojnice koju je ovom prigodom uputila s. Kati i sestrama franjevkama Bosansko-hrvatske provincije. Na koncu euharistijskog slavlja s. Kati i svima prisutnima obratila se s. Ivana Margarin, Nacionalna ravnateljica PMD u Republici Hrvatskoj. „Rastanak nikada nije lagan i u nama neminovno budi osjećaj tuge, ali danas je puno jači osjećaj radosti i zahvalnosti za još jedan Božji zahvat u životu s. Kate. Krštenjem, a potom redovničkim zavjetovanjem, s. Kata suobličila se Isusu Kristu, a prema primjeru sv. Franje nadahnjujući se na njegovoj duhovnosti, rasla je u ljubavi prema najjednostavnijima i najsiromašnijima. Osluškujući Božja nadahnuća u svome životu poput sv. Franje shvatila je da ju Gospodin zove da gradi njegovu Crkvu tamo gdje ona ima slabe ili nikakve temelje, da prepozna njegovo lice među narodom Ugande”, kazala je s. Ivana.  Također je pročitala i čestitku mons. Luke Tunjića, Nacionalnog ravnatelja PMD u BiH, koji zbog situacije oko pandemije koronavirusa nije mogao doći. U svojoj poruci mons. Tunjić je kazao: „Vi ste najzaslužnija osoba što se i Vaša redovnička zajednica uključila u izravnu evangelizaciju. Molit ćemo da po Vašem misijskom djelovanju Gospodin potakne mnoga srca na obraćenje. Neka Vaše osobno vjerničko svjedočenje i Vaše redovničke zajednice bude plodonosno i Bogu na slavu. Neka se plodovi vašeg zajedničkog djelovanja mjere milošću  Božjom koja će biti razlivena  u srca svih s kojima se budete susretali i s kojima budete radili. Svima bi nam samo nebo trebalo biti granica, a spas duša najuzvišenije poslanje i jedini cilj.”

Po završetku euharistijskog slavlja uslijedilo je zajedničko druženje i prigodni domjenak u prostorijama samostana sestara franjevki u Držićevoj (Zagreb).