Početna stranica » Fra Lovro Milanović – zagovornik u našemu vremenu

Fra Lovro Milanović – zagovornik u našemu vremenu

731 pregleda

Umrijeti mlad, za braću i prijatelje, položiti svoj život na oltar domovine, žrtvovati se za druge iz ljubavi prema Bogu, prema Kristu, najveće je i najvrjednije što čovjek može učiniti za svoga života

Upravo to je učinio naš fra Lovro Milanović 3. veljače 1807. u Starom Selu, na obroncima Majevice, u župi Tramošnici. Danas je to isto Staro Selo, s malobrojnim žiteljima, a župa se od 1968. godine naziva Turić i posvećena je sv. Iliji Proroku.

Božja intervencija

Što se točno dogodilo toga dana nitko ne zna jer nemamo službenoga policijskog zapisnika niti je postojala istraga, a za tadašnju vlast to je bio najobičniji sukob u kojemu je pala glava jednoga podložnika i to je sve. Da se, ne daj Bože, dogodilo drukčije, stvar bi se istjerala na čistac, a krivac i kršćanska zajednica platili bi neizmjerno veliku globu. Ovako, vuk pojeo magarca, Turčin ubio svećenika, i to je sve. Šteta je „mala” i brzo se zaboravila. Nikome ništa.

Međutim, Božja je uvijek posljednja i On je uvijek na strani pravednika. Fra Lovro je zdušno, ljudski i kršćanski oprostio svome ubojici poput Krista: „Isuse, koji si za me krv svoju prolio, sada ja grešnik ….”

A onda dolazi ono najvažnije, Božja intervencija. Ne sijevaju munje, ne udaraju gromovi niti se brda tresu. Bog preko zagovora svoga sluge djeluje tiho i polako. Najprije se u fra Lovrin zagovor i pomoć uvjerio „mladi pastir koji je bio gluhonijem i slučajno je zasp’o na fra Lovrinu grobu. Kada se probudio, onda je i čuo i progovorio”. Nakon ovoga događaja, što iz radoznalosti, a još više iz stvarne potrebe, krenule su kolone hodočasnika na fra Lovrino groblje, izvor milosti i mnogobrojna uslišanja. Brojnost je u stotinama, po onima za koja se zna, a koliko je tek onih koji se nikada i nikome nisu i neće očitovati, ili što su već pokojni ili zato što ih nitko nije čuo u njihovim potrebama, bolestima, molitvama, osim Boga po zagovoru fra Lovre Milanovića.

Fra Lovro je umro mučeničkom smrću prije više od dvjesto godina. Pa, ako se svake godine dogodilo barem jedno čudesno ozdravljenje, uslišanje molitve, statistika bi mogla biti i manjkava, preskromna. Danas, nakon skoro 200 godina, počela se i službena Crkva interesirati za ovoga, u narodu od samoga stradanja, a vjerojatno već i za života, svetoga čovjeka. Pa, u ona strašna, nesigurna, siva ili bolje rečeno crna vremena, služiti skoro cijelu Bosansku Posavinu, od Plehana do Dubrava, mogao je samo Bogu posvećen i predan čovjek poput fra Lovre Milanovića. Na svome putovanju, u trajnoj molitvi, vjerojatno nije ni primijetio kako mu se primiče opasnost. Ne zato što je bio umoran i pospan, naivan i bez truna mržnje prema bilo kome i bilo čemu, nego zato što je bio uronjen u svoga Spasitelja i Učitelja, u Otajstvo koje je nosio na svojim grudima, razmišljanje o svetim ranama i zanesen mislima da i sam poput Krista podnese žrtvu, za spasenje svoga naroda.

I želja mu se brzo uslišala. Postao je mučenik, ubijen od neprijatelja križa. Zato i danas živi; u tebi, u meni, u stotinama i tisućama jadnika i vjernika koji mole zagovor ovoga malog fratra i svećenika, Božjega glasnika, propovjednika, djelitelja sakramenata i sluge Boga velikoga, Stvoritelja svega svijeta. Ima li veće časti, većega uspjeha, od ovoga koji je postigao naš fra Lovro: trku dovršio u rekordnom vremenu i postigao vijenac vječne slave, pomiren u Gospodinu.

Pobožnosti fra Lovri

U puku je od starina živo prisutna „fra Lovrina mlada nedjelja”, dolazak na fra Lovrin grob ili fra Lovrino groblje. Fra Lovrina mlada nedjelja je hodočašće vjernika iz okolnih župa BiH i RH, zadnja subota u kolovozu. Pobožnost započinje oko 17 sati obredom preminuća, na mjestu stradanja u Starom Selu, nakon čega slijedi procesija sa slikom Sluge Božjega i put križa do groblja gdje je sahranjen fra Lovro. Potom slijedi misno slavlje, a vjernici prije sv. mise imaju priliku za ispovijed. Bliža priprava je trodnevnica, po jedan dan u Donjoj Tramošnici, Srednjoj Slatini i Gornjoj Tramošnici. Misno slavlje na groblju u Turiću je i u nedjelju u 11 sati.

Također se već više godina 3. veljače obilježava u Donjoj Tramošnici obljetnica stradanja fra Lovre Milanovića, kao i zavjetna sv. misa u Gornjoj Tramošnici, svakom prvom nedjeljom u mjesecu, te svakoga 3. u mjesecu u Donjoj Tramošnici.

Fra Marijan Karaula objavio je dva izdanja knjige „Fra Lovro Milanović 1777. – 1807.”, prvo 2007. i drugo nepromijenjeno izdanje 2015. godine. Također se objavljuje Glasilo Vicepostulature sluge Božjega „Fra Lovro” od 2015. godine i do sada je izišlo 13 brojeva.

Fra Mirko je napisao Himan fra Lovro Milanović koji je uglazbio fra Slavko Topić i pjeva se u mnogim župama, osobito na godišnjicu kao i u drugim prigodama. Vicepostulatura je objavila flajer (letak) s kratkim životopisom, molitvom za proglašenje blaženim i molitvom za zdravlje i bolesnike, a na kojem se nalazi i himan. Predloženo je da se ove molitve šire po svim župama i među pukom, što već mnogi vjernici prakticiraju ili u svojim župama ili u svojoj privatnoj pobožnosti.

Na ovogodišnjim rogožinama u Gornjoj Tramošnici (14. 9.) ukratko je predstavljeno širenje pobožnosti fra Lovre Milanovića. Uprava provincije izdala je veću količinu promidžbenoga materijala koji je podijeljen svećenicima – fratrima da ponesu na svoje župe i podijele vjernicima te da zajedno s njima mole i u raznim prigodama hodočaste na grob sluge Božjega.

Također je u izradi Statut bratovština za promidžbu svetačkih likova. Nakon što bude pravno uređen, radit će se na promidžbi svetačkih likova naše provincije u čemu će posebnu ulogu imati bratovštine.

U nadi da sluga Božji fra Lovro bude što prije proglašen blaženim i svetim te u svojim osobnim molitvama za duhovno i tjelesno zdravlje preporučujemo ove molitve koje su odobrene od strane Ordinarijata. Slugo Božji fra Lovro Milanoviću, moli za nas.

MOLITVA
za proglašenje blaženim sluge Božjega fra Lovre Milanovića

Dobri i pravedni Bože!
Sluga tvoj fra Lovro Milanović
darovao je svoj mladi život kao žrtvu
vjernosti Tebi i svojim bližnjima.
Nikome nije zla činio, nikoga mrzio,
nego je, kako svjedoči narodno pamćenje,
i svome ubojici javno oprostio,
kajući se za svoje grijehe
i moleći da ga primiš
i da mu se smiluješ.

Narod ga već odavna smatra svetim
i dostojnim vječnoga života.
Pomozi da ga i Tvoja Crkva
prihvati kao blaženika dostojna vjerničkog
štovanja i molitve za zagovor
u nevoljama života.
Po Kristu, Gospodinu našem. Amen

MOLITVA
sluzi Božjem fra Lovri Milanoviću za zdravlje, za bolesnike i da nas Gospodin po njegovu zagovoru oslobodi i sačuva od koronavirusa i svake druge pandemije

Milosrdni Bože,
fra Lovro je služio tebi i bližnjima.
Dok je obavljao svoju svećeničku službu
pohađanja bolesnika i dijeljenja utjehe vjere,
prekinut je njegov mladi život u naponu snage.
Po mučeničkoj smrti prinio ti je svoj život
kao žrtvu.

Čvrsto vjerujemo da se nalazi
među tvojim miljenicima
i da nam svojim zagovorom
kod tebe može pomoći.
Molimo te da nam po njegovu zagovoru
udijeliš zdravlje duše i tijela
i očuvaš nas od svakoga zla.
Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen

Oče naš