Početna stranica » Robert Schuman: Tvorac moderne Europe mogao bi biti kanoniziran

Robert Schuman: Tvorac moderne Europe mogao bi biti kanoniziran

238 pregleda

Robert Schuman imao je jako važne političke uloge ali njegov najdublji identitet bio je pripadnost katoličkoj vjeri.

Robert Schuman, rođen je 29. lipnja 1883. godine u Luxembourgu. Njegov otac Jean Pierre Schumann bio je žitelj Lorraine. Kada je njegova zemlja 1871. godine pripojena Njemačkoj dobio je njemačko državljanstvo. Njegova majka Evange Duren bila je također iz Luxembourga. Robert je srednjoškolsko obrazovanje stekao u Athenne de Luxemborugu u razdoblju između 1896. do 1903. godine. Odatle je prešao na studij prava, ekonomije, teologije, filozofije, politike i statistike u Berlinu. Na sveučilištu u Strassbourgu stekao je diplomu pravnika s najvišim počastima.

Osnovao je 1912. godine u Metzu odvjetničku djelatnost. Kada je 1914. godine izbio rat, pozvan je u njemačku vojsku ali je zbog slaboga zdravlja bio oslobođen vojne obaveze. Od 1915. do 1918. godine služio je u administrativnoj službi Njemačke vlade. Nakon svršetka rata pokrajina Alsace – Lorraine vraćena je Francuskoj, a Schuman je 1919. godine dobio francusko državljanstvo. Ubrzo se uključio u politiku. Godine 1919. izabran je za člana Zastupničke komore. Bio je ključan u izradi nacrta ponovnog uvođenja francuskih građanskih i trgovačkih zakona u Alsace-Lorraine, koja je ranije bila pod Njemačkom kontrolom. Započeo je također istragu korumpirane industrije čelika i željeznica.

Gestapovo uhićenje

Schumana je 14. rujna 1940. uhitio Gestapo. Optužen je za „otpor i prosvjed protiv nacističkih metoda”. Trebao je biti otpremljen u koncentracijski logor Dachau ali je zalaganjem jednoga njemačkoga odvjetnika zadržan u zatvoru, u Francuskoj. Uspio je 1942. godine pobjeći iz zatvora, a odmah nakon toga priključio se Pokretu otpora. Bio je u Pokretu sve do oslobođenja Francuske 1944. godine.

Nakon rata bio je jako aktivan. Osnivač je „Popularnog republikanskog pokreta” (MRP). Bio je ministar finacija 1946. godine, premijer od studenog 1947. do srpnja 1948. godine, ministar vanjskih poslova od srpnja 1948. do prosinca 1952. godine. Dok je bio na toj službi razvio je tzv. „Schumanov plan” koji je kasnije doveo do gospodarskog i vojnog jedinstva između Francuske i Njemačke. Inicijative koje je Schumann pokrenuo 1958. godine dovele su do stvaranja „Europske ekonomske zajednice” poznatije kao „Europsko zajedničko tržište”. Bio je predsjednik Zajedničke skupštine (savjetodavne grane Zajedničkog tržišta) do 1960. godine. Obnašao je i službu ministra pravosuđa od 1955. do 1956. godine.

Otac Europe

S ovakvom poviješću Robert Schuman imao je ključnu ulogu kao jedan od osnivača Europske unije i NATO-a. Bio je prvi predsjednik Europskog parlamenta u razdoblju od 1958. do 1960. godine. Smatra se „ocem Europe”.

Ljubitelj Biblije i pobožni katolik

Pored svih civilnih dužnosti koje je obavljao Robert Schuman bio je pobožan katolik i proučavao je Bibliju. Njegovu ulogu u pokušaju da prekine naizgled beskrajni vrtlog ratova u Europi pohvalilo je nekoliko papa. Schuman je bio pobornik spisa pape Pia XII. koji je osudio fašizam i komunizam. Odlikovan je „Viteškim redom Pia IX.” Bio je stručnjak za srednovjekovnu filozofiju, a specijalizirao se za spise svetoga Tome Akvinskoga. Njegova potraga za mirom među narodima bila je uvijek utemeljena u njegovoj pripadnosti katoličkoj vjeri.

U subotu 19. lipnja 2021. papa Franjo postavio je Schumana na put svetosti prepoznavši ga kao čovjeka „herojske kreposti”. To znači da sada nosi titulu „Časnoga Roberta Schumana”.

Časni Roberte Schumane, moli za nas i za Europu!