Početna stranica » Riznica zagrebačke katedrale uskoro na novoj lokaciji

Riznica zagrebačke katedrale uskoro na novoj lokaciji

198 pregleda

Zagrebačka katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava sadrži velik broj dragocjenosti u svojoj riznici. Nažalost po njezine posjetitelje, predmete iz riznice zagrebačke katedrale ne mogu vidjeti svi. Prostorije riznice naime nisu namijenjene za veće skupine posjetitelja. Nedavno je objavljena vijest kako će blago riznice zagrebačke katedrale dobiti nove prostorije, i to u Nadbiskupskom dvoru.

Kustosica riznice s. Lina Puklavec već je često u medijima predstavljala dio sadržaja ove bogate zbirke. Osim nje, mnoštvo detalja o ovim predmetima poznaje i rektor zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić.

Među predmetima koji se čuvaju u riznici zagrebačke katedrale jest plašt kralja Ladislava, koji je danas hermetički zatvoren u golemoj staklenoj vitrini. Ondje se čuva i najstarija banska zastava hrvatskoga bana Erdodyja, ukrašena grbovima Hrvatske, Dalmacije i Slavonije. Mnoštvo je i relikvijara svetaca, primjerice ruka sv. Leopolda Bogdan Mandića optočena srebrom, koju je sv. Ivan Pavao II. darovao prilikom posjeta Zagrebu 1994. godine.

Riznica je prepuna biskupskih štapova, misnica i drugoga liturgijskog ruha te predmeta koji se i danas koriste tijekom proslava velikih liturgijskih slavlja. Najvrjednija knjiga zagrebačke katedrale misal je Jurja Topuskoga, koji se ipak ne koristi tijekom svečanosti.

Nadbiskupski duhovni stol odlučio je kako će uskoro riznica zagrebačke katedrale dobiti nove prostorije nešto bolje prilagođene posjetiteljima. Na taj će način oko 6000 eksponata ove zbirke konačno biti vidljive i većem broju posjetitelja zagrebačke katedrale. Ovaj projekt već podupiru Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Turistička zajednica grada Zagreba. Kad otpočnu radovi uređenja novih prostorija zasigurno će se preciznije znati i datum otvaranja novoga prostora za sve ljubitelje umjetnosti u srcu Zagreba.