Početna stranica » Redovnički dan u Bosni i Hercegovini

Redovnički dan u Bosni i Hercegovini

254 pregleda

U subotu, 1. rujna, u Franjevačkom samostanu u Visokom održan je dan redovnika Bosne i Hercegovine. Program je započeo u 10.00 sati uvodnom molitvom te pozdravom i dobrodošlicom predsjednika Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine i provincijala Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenka Šteke. Prigodnu riječ uputio je i  pomoćni banjolučki biskup dr. fra Marko Semren te gvardijan samostana fra Franjo Radman.

Redovnički susret moderirala je provincijalna poglavarica sestara milosrdnica Sarajevske provincije s. M. Julijana Djaković. Predavanje na temu „Duhovna zvanja u suvremenom svijetu – izazovi i perspektive“ održao je mr. sc. don Damir Stojić, član Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca. Don Damir se osvrnuo na probleme u odgoju kandidata za svećenički i redovnički poziv te dao nekoliko smjernica o prepoznavanju poziva kod kandidata i njihovom pravilnom odgoju. Nakon predavanja uslijedila je rasprava, a zatim prigoda za ispovijed. 

U podne je započelo sveto misno slavlje koje je predslavio dr. fra Marko Semren pomoćni biskup banjolučki. Po završetku misnog slavlja uslijedilo je zajedničko fotografiranje i objed u samostanskoj športskoj dvorani.

 U 14.00 sati redovnici i redovnice su se zaputili na arheološko nalazište samostana i crkve sv. Nikole Tavelića u Milima. Potom je slijedio obilazak samostana i Franjevačke klasične gimnazije.

fra Dario Laštro