Početna stranica » Orah – Juglans regia

Orah – Juglans regia

232 pregleda

Narodni nazivi: ora, orak, oreh, orih, orjev

Orah je poznato stablo koje naraste i do 25 m u visinu. Kora mladoga stabla je svijetlosiva i glatka, a kasnije poprima crnosivu boju. Listovi su veliki, perasto sastavljeni. Cvate prije listanja, u travnju i svibnju, a plodovi sazrijevaju u rujnu. Cvjetovi su sitni, neugledni – muški u dugim resama, a ženski u malobrojnim nakupinama. Orah je podrijetlom iz Male Azije i Dalekoga istoka, gdje i danas rastu šume divljega oraha. Uzgaja se ili raste divlje po cijelom svijetu, po okućnicama i plantažno zbog hranjivih i vrlo ukusnih plodova. Orahovo drvo pak vrlo je cijenjeno za obradu.

Ljekovita svojstva i primjena: Ljekoviti su kora stabla, mlade grančice s pupoljcima, lis­tovi, muške rese i plodovi. Listovi se beru najkasnije početkom srpnja kada su puni ljekovitih sastojaka, a ne smiju se prati jer se tada lijepe. Listovi oraha sadrže dosta tanina, eterično ulje, alkaloid, gorke tvari i mnoge još neistražene ljekovite sastojke. Vanjsko usplođe ploda obiluje masnim uljem, taninom, solima, kiselinama, ima hidrojuglona, emulzina i peroksidaze. U službenoj upotrebi su listovi oraha i osušeno usplođe oraha.  

Orah liječi i pomaže kod reume, šećerne bolesti i žutice, bolesti krajnika, grla i dušnika, bolesti očiju, smrzotina i slabosti želuca. Zatim liječi rane, gnojne nokte na prstima ruku i nogu, sprečava gnjiljenje zubnoga mesa, truljenje u crijevima, čisti krv, liječi slabokrvnost i bljedilo, skrofulozu i rahitis, gubitak apetita, bijelo pranje, slabu stolicu i zgrušavanje krvi; uklanja bradavice i staračke pjege; preporučuje se kod gnojnih osipa kod djece, bubuljica, krasta te svraba na glavi i tjemenu, zaustavlja ispadanje kose i pojačava njezin rast. Čisti crijeva, uklanja preveliko znojenje nogu, pojačava pamćenje i izmjenu tvari u tijelu, umanjuje psorijazu.

Čaj: Jedna velika žlica svježega ili suhog orahova lišća prelije se s 1/2 l vrele vode i ostavi  5 minuta, procijedi i pije tijekom dana na gutljaje. Ovaj lijek osobito preporučujem kod upale jetre. Tko ima pregustu i nečistu krv preporučujem da pije ovaj čaj 6 tjedana. Ljekovit je i čaj od orahovih resa, svježih ili suhih.

Uvarak:  100 g svježih ili suhih orahovih listova kuhamo 15 minuta u litri vode na laganoj vatri pa tim uvarkom grgljamo po nekoliko puta dnevno. To je izvrstan lijek protiv bolesti krajnika, grla i dušnika. Uvarku dodajte meda i dajte djetetu koje ima teške osipe i druge kožne bolesti.

Kupka: U 3 litre vode stavimo 3 pregršti nasjeckanih listova oraha, kuhamo 30 minuta, ulijemo u lavor s pripremljenom vodom i držimo noge u njemu 30 minuta. Ne sušimo ih nego navučemo debele čarape i ostanemo u kući najmanje 2 sata. To je posebno dobro ako se znoje noge! Kupkom cijeloga tijela liječe se akne, kožne alergije i bolesti. Kupka s uvarkom od orahovih listova liječi sve kožne bolesti, naročito psorijazu.

Tinktura: 20 mladih oraha rasiječemo u kriške, stavimo u bocu od 2 l, dodamo punu šaku natučenih bobica borovice, 2 štapića cimeta i 6 karanfilčića. Napunimo rakijom tako da rakija bude 2 cm iznad biljne mješavine, zatvorimo i stavimo na sunce ili na toplom mjestu. Ostavimo 8 tjedana, a svaki dan dobro protresemo. Nakon 8 tjedana procijedimo i ulijemo u bocu. To je vrlo djelotvoran lijek kod nateklih žlijezda, upale jetre i guste krvi. Triput dnevno se pije po jedna velika žlica.                                                                  
Zreli plodovi: Dobro je svaki dan pojesti po 4, 5 oraha, najbolje između jela. Vrlo je dobar za pamćenje. Čisti crijeva i pojačava izmjena tvari u tijelu. Isto tako liječe se upale žlijezda, oboljela koža i problemi s kostima.

Mladi orasi s medom: 20 mladih oraha se prereže na 8 dijelova, stavi u stakleni galon i prelije s 500 g meda. Ostavi se 6 tjedana na toplom, svaki dan se nekoliko puta promućka, procijedi i izlije u tamne boce. Čuva se na hladnomu mjestu. Svaki dan se uzima 3 puta, prije jela, po jednu malu žlicu. To je izvanredan lijek kod bolesne štitnjače i limfnih žlijezda.

Pozor! Čaj od listova oraha za unutrašnju upotrebu ne smije biti prejak – u protivnom mogu nastati želučane smetnje i bolovi.