Potrebni sastojci:
1 kg brašna
1 kocka svježeg kvasca
500 ml mlijeka
7 žumanjaka
100 g šećera i 1 šećer od vanilije
2 žlice jogurta
2 žlice ruma
50 g otopljenog maslaca
50 ml ulja
1 žličica soli
ribana korica 1 limuna
ulje za prženje
Za kremu:
500 g sira mascarpone
4 žumanjka
80 g šećera
1 mala žličica gustina
150 ml mlijeka
korica od limuna i naranče
1 mahuna vanilije ili 1 vrećica šećera od vanilije
malo otopljene čokolade
Priprema tijesta: Kvasac izmrvite u malo toplog mlijeka, dodajte mu žličicu šećera i brašna, izmiješajte i stavite na toplo mjesto da nadođe. U brašno, uz rub zdjele, stavite šećer, vaniliju, sol i ribanu limunovu koricu a na sredinu istresite nadošli kvasac. Mlijeko zagrijte tek toliko da je toplo pa u njemu izmiješajte žumanjke i umijesite tijesto. Dodajte ulje, maslac, rum i dvije žlice jogurta te i dalje mijesite sve dok se tijesto ne počne odvajati od ruku i zdjele. Umiješeno tijesto pokrijte i stavite na toplo mjesto da nadolazi dok se obujmom ne udvostruči.
Nadošlo tijesto istresite na pobrašnjeni stol i valjkom ga rastanjite na oko jedan cm debljine. Pokrijte i ostavite tako oko pet minuta pa tek onda režite krafne okruglim kalupom. Krafne redajte na pobrašnjenu tacnu u dovoljnim razmacima, pokrijte i opet stavite na toplo mjesto da još jednom nadođu, a potom ih okrenite i ostavite još par minuta pokrivene da i druga strana nadođe.
Krafne pecite u puno ulja koje nije pregrijano. Lagano ih spuštajte u šerpu tako da gornju stranu stavljate u ulje. Prvu stranu krafni pržite poklopljeno dok ne porumene a kad ih okrenete na drugu stranu prženje nastavite bez poklopca. Gotove krafne vadite šupljikavom lopaticom na rešetku ili na kuhinjski papir. Nakon što se ohlade, napunite ih kremom od vanilije ili marmeladom i pospite šećerom.
Priprema kreme: U mlijeko stavite po komadić limunove i narančine korice. Mahunu vanilije razrežite i sredinu sastružite u mlijeko pa stavite na peć da se sve zajedno zagrijava. Žumanjke, gustin i šećer mikserom dobro izmiješajte. Iz prokuhalog mlijeka izvadite koricu pa ga izlijte u smjesu žumanjaka. Ponovno vratite na peć i kuhajte kremu uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Skuhanu kremu skinite s peći i ostavite da se hladi. U dobro ohlađenu kremu umiješajte sir mascarpone. Pomoću vrećice za ukrašavanje na krafne istisnite kremu a zatim ih ukrasite otopljenom čokoladom i poslužite.