Početna stranica » Recept: Riža s narančom

Recept: Riža s narančom

3 min

Volite rižu, ali vam je dosadilo pripremati je po standardnim receptima... S. Anđelka Jakovljević vam nudi neuobičajen recept za pripremu ukusne rižine poslastice

Zasladite zimske dane rižom napravljenom po receptu s. Anđelke.

Potrebni sastojci:

250 g riže okruglog zrna

1 l mlijeka

120 g šećera

1 vanilija

korica od limuna i naranče

malo cimeta

pola male žličice soli

3 jaja

Za umak od naranče:

½ l iscijeđenog soka od naranče

4 cijele naranče

100 g šećera

2 žlice gustina

2 žlice likera od naranče ili maraskina

Priprema:

Rižu prelijte toplom vodom i stavite na peć da kuha oko tri minute. Kad dobro prokuha istresite je na cijedilo i prelijte hladnom vodom. Mlijeko stavite na peć da se zagrijava. Dodajte u njega sol i po komadić limunove i narančine korice. Kad mlijeko prokuha istresite u njega rižu. Smanjite temperaturu i kuhajte rižu oko 25 minuta na posve laganoj vatri uz češće miješanje.

Dok se riža kuha razdijelite jaja na bijelanjke i žumanjke. Bijelanjke umutite u čvrsti snijeg s polovinom  šećera. Drugu polovinu šećera i vaniliju stavite u žumanjke pa ih pjenasto umutite kao kremu. Veliki kalup u koji ćete rižu istresti ili male kalupiće, namažite s tankim slojem ulja. Ako nemate kalupića pripremite male zdjelice. Kad je riža kuhana i postala kašasta izvadite iz nje koricu od limuna i naranče. Zatim izlijte u nju žumanjke i dobro izmiješajte da se žumanjci skuhaju i sjedine s rižom. Na kraju umiješajte u rižu i snijeg od bijelanjaka. Potom skinite s peći i odmah je istresite u pripremljeni kalup ili zdjelice. Ostavite na hladno mijesto da se riža dobro ohladi. Prije posluživanja istresite rižu na tanjur i ako želite ukrasite je slatkim vrhnjem i pospite pistacijama pa je poslužite uz umak od naranče. U ljetno vrijeme poslužite uz jagode, maline i borovnice.

Za umak ocijedite toliko naranči da dobijete pola litre soka. Četiri cijele naranče ogulite i izrežite na  kriščice tako da im odstranite i bijelu koricu. Sok stavite na peć da se zagrijava zajedno sa šećerom. U malo soka izmiješajte gustin i izlijte ga u prokuhali sok. Dobro izmiješajte i pustite da još jednom prokuha te skinite s peći. Odmah dodajte izrezanu naranču a kad umak malo ohladi umiješajte i liker od naranče ili maraskino.


Ovaj članak je već objavljen u reviji Svjetlo riječi. Pretplatite se na digitalno i/ili tiskano izdanje revije.
Čitajte prvi i čitajte odmah!