Zasladite zimske dane rižom napravljenom po receptu s. Anđelke.
Potrebni sastojci:
250 g riže okruglog zrna
1 l mlijeka
120 g šećera
1 vanilija
korica od limuna i naranče
malo cimeta
pola male žličice soli
3 jaja
Za umak od naranče:
½ l iscijeđenog soka od naranče
4 cijele naranče
100 g šećera
2 žlice gustina
2 žlice likera od naranče ili maraskina
Priprema:
Rižu prelijte toplom vodom i stavite na peć da kuha oko tri minute. Kad dobro prokuha istresite je na cijedilo i prelijte hladnom vodom. Mlijeko stavite na peć da se zagrijava. Dodajte u njega sol i po komadić limunove i narančine korice. Kad mlijeko prokuha istresite u njega rižu. Smanjite temperaturu i kuhajte rižu oko 25 minuta na posve laganoj vatri uz češće miješanje.
Dok se riža kuha razdijelite jaja na bijelanjke i žumanjke. Bijelanjke umutite u čvrsti snijeg s polovinom šećera. Drugu polovinu šećera i vaniliju stavite u žumanjke pa ih pjenasto umutite kao kremu. Veliki kalup u koji ćete rižu istresti ili male kalupiće, namažite s tankim slojem ulja. Ako nemate kalupića pripremite male zdjelice. Kad je riža kuhana i postala kašasta izvadite iz nje koricu od limuna i naranče. Zatim izlijte u nju žumanjke i dobro izmiješajte da se žumanjci skuhaju i sjedine s rižom. Na kraju umiješajte u rižu i snijeg od bijelanjaka. Potom skinite s peći i odmah je istresite u pripremljeni kalup ili zdjelice. Ostavite na hladno mijesto da se riža dobro ohladi. Prije posluživanja istresite rižu na tanjur i ako želite ukrasite je slatkim vrhnjem i pospite pistacijama pa je poslužite uz umak od naranče. U ljetno vrijeme poslužite uz jagode, maline i borovnice.
Za umak ocijedite toliko naranči da dobijete pola litre soka. Četiri cijele naranče ogulite i izrežite na kriščice tako da im odstranite i bijelu koricu. Sok stavite na peć da se zagrijava zajedno sa šećerom. U malo soka izmiješajte gustin i izlijte ga u prokuhali sok. Dobro izmiješajte i pustite da još jednom prokuha te skinite s peći. Odmah dodajte izrezanu naranču a kad umak malo ohladi umiješajte i liker od naranče ili maraskino.