Početna stranica » Put do mira

Put do mira

141 pregleda

Najraniji tragovi ljudskoga postojanja na Zemlji ukazuju na to da je čovjeku imanentna religiozna svijest. Kako bi osmislio život i postojanje, čovjek se oduvijek povezivao (lat. religare) s Bogom. U tome smislu, uskratiti čovjeku pravo na vjeru znači uskratiti mu pravo na život. Vjerska sloboda uvijek i svagdje mora biti temeljno ljudsko pravo.

Međutim, upravo su se oko vjere i vjerskih sloboda vrlo često lomila koplja i to doslovno, a to, nažalost, nije samo stvar daleke prošlosti nego popriličan teret suvremenoga doba. (Ne)namjerno se zataškava činjenica kako je danas kršćanstvo najprogonjenija religija svijeta jer se 75 – 85 % svih vjerskih progona odnosi na kršćane. Sjetimo se samo nedavnih bombaških napada i ubojstava kršćana u Šri Lanki, Pakistanu, Nigeriji, Egiptu, Iraku itd. Prema navodima humanitarne organizacije „Open Doors” progon kršćana je globalni trend već više od deset godina u sve više zemalja svijeta. Prema njihovu izvještaju, broj dokumentiranih ubojstava kršćana je s 3066 u 2017. godini porastao na 4136 u 2018. godini. Najnoviji podaci govore o 2983 ubijena kršćana u 2019. godini.

Kršćanstvo nije na udaru samo u bliskoistočnim i dalekoistočnim zemljama nego i na zapadu koji je izgrađen na kršćanskim vrednotama. Protukršćanski napadi rastu iz godine u godinu bilo da se radi o skrnavljenju ili oštećivanju crkvenih objekata, ograničavanju slobode govora, slobode vjerovanja i okupljanja. Na „kršćanskome” zapadu sloboda vjere ustvari znači sloboda od vjere. Na teorijskoj razini vjerske slobode sjajno funkcioniraju, ali čim se spomenu Bog i sveto, nastaju tenzije i napadi. I u gradu Sarajevu, koji je pretenciozno prozvan „europski Jeruzalem”, kršćani su još prošli mjesec iskusili praktično značenje vjerske slobode kad su slavili svetu misu za nedužne žrtve Drugoga svjetskog rata, Bleiburga i poraća. U 21. stoljeću, u srcu Europe, morali su se moliti okruženi ogradom i jakim policijskim snagama čemu je prethodila neviđena protukršćanska medijska hajka u kojoj su prednjačili glumci, pjevači, zabavljači, političari, ateisti, komunisti i slični „eksperti” za vjeru i vjerske obrede na Balkanu. Takvi su „eksperti”, kojih ima zanemariv broj i u samoj Katoličkoj Crkvi, proglasili ovu svetu misu veličanjem fašizma i izveli na ulice grada priličan broj svojih fanova za koje se nije znalo prosvjeduju li protiv fašizma ili reanimiraju fosil komunizma.

Zašto svijet mrzi kršćane? Na to je pitanje odgovorio sam Bog: „Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi” (Iv 15,19).