Početna stranica » Pustinjsko jezero

Pustinjsko jezero

215 pregleda

Zabačenost i negostoljubivost okoline ovog kenijskog jezera prelijepe boje, zaslužni su za veliki broj životinjskih vrsta, koje ovdje žive

Jezero Turkana, nekada poznato pod imenom Rudolfovo jezero, nalazi se u Velikoj rasjednoj dolini u sjevernoj Keniji, a krajnji sjever pripada Etiopiji. Predstavlja najveće pustinjsko, kao i najveće alkalno jezero na svetu. U jezero se ulijevaju tri rijeke: Omo, Turkvel i Kerio.
Turkana obuhvaća površinu od oko 7.000 kvadratnih kilometara i smatra se četvrtim najvećim slanim jezerom, odmah nakon Kaspijskog, Isik Kula i Vana.

Stijene u okolini su pretežno vulkanskog porijekla. Klima u ovom dijelu Kenije je topla i veoma sušna. Za ovu regiju su uobičajeni snažni vjetrovi i jake oluje koje se iznenada pojavljuju, ali i brzo nestaju. 
Jezero okružuje suh, naizgled izvanzemaljski krajolik u kojem se često ne mogu vidjeti tragovi života. Međutim, samo jezero obiluje živim bićima. To je dom najveće svjetske populacije nilskih krokodila, nilskih konja, i na stotine vrsta ptica i riba.

U okolini jezera Turkana nalaze se tri Nacionalna parka: Sibilo i leži na istočnoj obali jezera, dok Centralno ostrvo i Južno ostrvo leže u samom jezeru (oba su poznata po krokodilima). Svi nacionalni parkovi oko jezera Turkana su pod zaštitom UNESKO-a kao Svjetska baština.
Na obalama jezera su pronađeni i najstarijih poznati fosilni ostaci Homo habilisa, koji je živio prije dva milijuna godina. Danas, u blizini jezera živi više od 250.000 ljudi, a najmanje deset plemena ovisi o jezeru kao glavnom izvoru hrane.