Početna stranica » Pretočavanje

Pretočavanje

164 pregleda

Kod velikih životnih lomova i rana potrebna je infuzija s neba. Potrebno je da svjetlost do bića dođe jednim jedinim putem, onom žilom kojom svjetlost teče do bića. To je milost, put koji je darovan svima, koji svatko može naći. Jedini kutak tebe koji ne mogu silom razvaliti.

Svatko bi trebao imati samo svoj, dobro skrojen i njemu samom prilagođen menu hrane za svoje biće. Pa makar to bilo i svakodnevno, toplo dobrojutro ukućana, što nikako nije malo. Ili molitva. Ili smiješak samom sebi. Omiljeni pjesnik. Bilo što, da bi se dotaklo sretno biće u nama, na način koji najbolje odgovara potrebi tog bića. Ako govorimo nutricionističkim ili farmaceutskim jezikom, to bi odgovaralo unosu svakodnevne doze, recimo, B vitamina za nerve ili, kad zatreba, Paracetamol da se težina u glavi razmakne, a glava razbistri. Ili kao C vitamin zimi, da se bude otporniji na udare.

Tako bi te svakodnevne doze hrane za biće trebale razbistriti glavu, učiniti nas otpornima na udarce i preobražavati nas iz nemoćnih Les miserables, kakvima nas se prečesto pravi, u dostojanstvena ljudska bića kojima je podaren život i jedan ili više talenata da ih umnožimo, kao dobre sluge. Jedan od vidova tih svakodnevnih doza sam kroz jedno dulje razdoblje nazivala mrvice, žilice i impulsi, želeći imenovati zbirke prepisanih citata, haiku stihova i nekih osobnih bilješki. Ma koliko usitnjeno ili mazno zvučao ovakav menu, uvijek je podrazumijevao ono što može ohrabriti, ojačati, učvrstiti na putu… Ni danas ne bježim od ovakvih “vitamina”, pa ni kad su situacije takve da zahtijevaju jače doze i ozbiljnije lijekove. U mrvice, žilice i impulse može spadati i posjedovanje neke sveščice u boji ciklame, kakvu ja imam za svakodnevne bilješke, od kojih neka završi i pretočena u tekst koji se može pročitati u ovoj reviji. Moja sveščica je zgodnog formata, više podsjeća na lijepo zapakiran slatkiš, a na zadnjoj korici piše Easy Living – lakoća življenja ili lak život. Nisam sigurna ima li taj natpis utjecaja na to da se Danas je drukčiji dan nikad ne završi pesimistično?

Ima u mrvicama, žilicama i impulsima i drugog, osim pisanija. Tu mi spada i konstantno zauzimanje pozitivnog stava u svim situacijama i pretakanje lošeg u dobro i šupljeg u puno. Pozitivan stav s ovakvog menija je kad prođete pored kontejnera iz kojega, ne samo da se smeće prelijeva na sve strane, već zauzima i dobar dio ulice, a vi kažete malenom djetetu pored vas da su to neki vrijedni ljudi prebirali da bi odvojili otpad za reciklažu. Odvratno ružičasto, ali ako iz prakse znate da će napadaji sivila u danu koji slijede biti učestali kao i dan prije, onda – posve opravdano i spasonosno… da se ide dalje.

Vitamini i lijekovi širokog spektra ne mogu nas očuvati u velikim lomovima i snažnim nasrtajima nelijepog i nedobrog, tako da će mnogi bolni reći da su mrvice, žilice i impulsi nešto što funkcionira samo u blagim laboratorijskim uvjetima, otprilike pod nekim ružičastim osvjetljenjem. Pa i jest tako. Onima koji pate od jakih bolova jedino pomažu jaki lijekovi. Tako je i kod velikih životnih lomova i rana potrebna infuzija s neba. Potrebno je da svjetlost do bića dođe jednim jedinim putem, onom žilom kojom svjetlost teče do bića. To je milost, put koji je darovan svima, koji svatko može naći. Jedini kutak tebe koji ne mogu silom razvaliti. Ostalo se može popraviti, dohraniti i prihraniti, preokrenuti, ali kad se biće opustoši, to je jedini pravi lijek za preobražaj i za povratak. Taj put treba držati protočnim, pa barem i hraneći biće mrvicama i kroz žilice, a održavajući se živim – impulsima.

Meniji su razni. Na volju nam. Jednoj starijoj Dalmatinki, kako mi reče, ne valja njezin sanovnik jer su u njemu neke blesave riči, koje njoj ne tribaju. Ne valja zato što u njemu ne piše da će joj dan biti lijep ako sanja pokojnu mater i oca. Ne piše ni da će biti zdrava i vesela ako sanja more i sunce, niti koje joj je dobro potrebno činiti da bi bila blagoslovljena takvim snovima, da joj i sanjanje i življenje bude lijepo. I zato će ga baciti, pokušati naći neki bolji, ili će si sama tumačiti snove. Posve sam razumjela da joj je došlo vrijeme da odbaci sintetičke vitamine i bilo kakva posredništva te da izravno uživa svoju miloš­ću obasjanu starost.