Početna stranica » Dugine planine u Kini

Dugine planine u Kini

321 pregleda

Mnogi umjetnici dive se ovom remek djelu prirode, koje izgleda kao savršena slika na platnu

Planinski masiv Zhangye Danxia nalazi se na sjeverozapadu Kine u provinciji Gansu i sasvim je drugačija od ostalih planinskih masiva, a ono što ga čini jedinstvenim su upravo njegove raznolike boje. Sa ukupnom površinom od oko 400 kvadratnih kilometara, bez pretjerivanja se može reći da je najveće prirodno platno i da sa svojim spektrom boja više podsjeća na umjetničko djelo nego na planinu.

Ove šarene planine, kako ih neki nazivaju prirodni kaleidoskopi, imaju čudnovate oblike koje podsjećaju na čudesne oblike dvorca, kula, zvijeri, ptica pa čak i ljudi. Za stvaranje ove nadasve neobične planine, Zemlji je bilo potrebno preko 24 milijuna godina, a geološka struktura ove planine je formirana erozijom crvenog kamena pa su zahvaljujući tome nastali izolirani vrhovi sa strmim stranama, koji se često probijaju kroz maglu i tvore jedinstveni pogled.

Geološka struktura planine u kombinaciji s vremenskim uvjetima, odnosno vlagom, hladnoćom i vjetrom postala je jedno od najpoznatijih čuda ovoga dijela svijeta, a glavni element koji ju sačinjavaju su crveni pijesak, kamenje i blato. Inače ovo je tipična pojava za ovu vrstu klime, a znanstvenici smatraju da je topografija planine Danxia formirana kao rezultat pomicanja zemljine kore, dok je razlika u gustoći i eroziji visokih vrhova kreirala magične špilje i kamene dvorove.

Planina nudi nezaboravan prizor na gotovo svim svojim dijelovima, međutim samo ovaj dio koji je smješten u provinciji Gansu stekao je svjetsku slavu i izrazitu popularnost među turistima, te je dobio svoje zasluženo mjesto na popisu UNESCO Svjetske baštine.