Početna stranica » Prve čovjekove riječi u Bibliji

Prve čovjekove riječi u Bibliji

551 pregleda

Adam je prvi čovjek koji je progovorio u Bibliji, što se dogodilo tek u drugom poglavlju Postanka

Jeste li ikada razmišljali o prvim riječima koje je čovjek izgovorio u Bibliji? Bog je prvo biće koje progovara u Bibliji, govoreći s autoritetom i snagom: „Neka bude svjetlost!” (Post 1,3).

Međutim, ljudi nisu uprizoreni sve do šestog dana stvaranja. Adam je prvi čovjek koji je stvoren, ali njegove prve riječi nisu zabilježene sve dok nije stvorena Eva.

Kada Adam ugleda Evu, izgovorio je prve ljudske riječi zapisane u Bibliji.

Gle, evo kosti od mojih kostiju,
mesa od mesa mojega!
Ženom neka se zove,
od čovjeka kad je uzeta!

(Post 2,23)

Sveti Ivan Pavao II. govorio je o ovim riječima na općoj audijenciji 1979. godine, videći u njima Adamov prvi izraz radosti:

Na taj način čovjek po prvi put očituje radost, pa čak i uzvišenost, za koju prije nije imao razloga, zbog nedostatka bića poput sebe. Radost u drugom ljudskom biću, u drugom „ja”, dominira riječima koje izgovori muškarac ugledavši ženu. Sve to pomaže da se uspostavi puno značenje izvornog jedinstva. Ovdje je malo riječi, ali svaka ima veliku težinu.

Prije stvaranja Eve, Adam je bio „sam” među životinjama, ne pronalazeći „pomoćnika” koji bi mu odgovarao. Kada je vidio da je Bog za njega stvorio Evu njegova se sreća prelila u riječi, radujući se prizoru žene.

(Izvor: Aleteia)