Početna stranica » Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije

Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije

150 pregleda

U subotu, 11. rujna 2021. godine, nakon svečane mise u 11 sati otvoren je radni dio Prvog sinodalnog zasjedanja Vhbosanske nadbiskupije. „Vrhbosanska nadbiskupija imala je za cilj okupiti se na Sinodi kako bi, prije svega, upoznala dublje svoju stvarnost, a potom, osluškujući razmišljanja svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika bolje i dalekovidnije prosuđivala znakove vremena”, kazao je kardinal u uvodnoj riječi.

Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije sazvana je na svetkovinu sv. Petra i Pavla 2012. godine. Ona je podrazumijevala temeljitu duhovno – katehetsku pripravu koja se obavljala, kako na župnoj, tako i na dekanatskoj i biskupijskoj razini. Nakon devet godina započinje se sa sinodalnim zasjedanjima, tj. drugom etapom PSVN-a.

Radni dio druge etape PSVN-a podijeljen je u pet zasjedanja, koja će se odvijati u Svećeničkom domu VN-a, prema rasporedu: Prvo zasjedanje: subota, 18. rujna; Drugo zasjedanje: subota, 25. rujna; Treće zasjedanje: subota, 2. listopada; Četvrto zasjedanje: subota, 16. listopada i Peto zasjedanje: subota, 30. listopada. Pet sinodskih zasjedanja plod su pet tematskih područja Radnog dokumenta a to su: eklezijalno-pravno, pastoralno, religiozno-pedagoško, liturgijsko i medijsko zasjedanje, od kojih će svako biti predmet jedne zasebne rasprave tijekom jedne radne subote. Radni dan ima četiri temeljna sadržaja, a to su: molitveni trenutak, uvod u tematsko područje, sinodska rasprava i glasovanje.