Početna stranica » Nadbiskup Luigi Pezzuto u sarajevskoj katedrali proslavio zlatnu misu

Nadbiskup Luigi Pezzuto u sarajevskoj katedrali proslavio zlatnu misu

158 pregleda

Svečanim euharistijskim slavljem, u nedjelju 12. rujna 2021., u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, svoj zlatni svećenički jubilej – 50 godina misništva proslavio je dosadašnji apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, čije je odreknuće od službe prihvatio papa Franjo 31. kolovoza 2021. zbog navršene dobne granice.

Svetu misu predvodio je nadbiskup Pezzuto u zajedništvu s predsjednikom Biskupske konferencije BiH kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim, i mons. Tomom Vukšićem, nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH, zatim mons. Franjom Komaricom, biskupom banjolučkim i pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom te umirovljenim biskupom iz Mostara mons. Ratkom Perićem. Koncelebriralo je 16 svećenika među kojima predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, i fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Misi su prisustvovale su i redovnice različitih družbi sa svojim provincijalnim poglavaricama.

Prije početka svete mise čestitku nunciju Pezzutu uputio je kardinal Puljić koji je kazao da pri kraju mandata i poslanja nuncija Pezzuta u ime Svetog Oca u BiH danas slave misu zahvale. „Bogu zahvaljujemo za Vašu osobu i vaše djelovanje u ovoj zemlji kao apostolskog nuncija. Danas posebno želimo s Vama zajedno zahvaliti Bogu za Vaših 50 godina misništva”, kazao je kardinal Puljić te u kratkom životopisu podsjetio da je nuncij Pezzuto zaređen za svećenika nadbiskupije Lecce 25. rujna 1971. u svom rodnom mjestu Squinzanu na jugoistoku Italije te da ga je, 17. studenoga 2012. papa Benedikt XVI. imenovao apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini. „Došli ste u ovu zemlju u ime pape i zatekli ste vrlo složeno stanje. Nastojali ste uspostaviti dobre odnose s državnim vlastima kao i s krajevnom Crkvom. Mnogo puta ste doživjeli da je teško razumjeti ovu političku igru koja se događa na ovim prostorima. Unatoč svih tih nerazumljivih političkih igara, pokušali ste da ova država poštuje međunarodne ugovore i da ih nastoji provesti”; kazao je kardinal Puljić obraćajući se nunciju Pezzutu te dodao da je i sve članove biskupijskih zajednica u BiH boljelo poniženje i ignoranciju vlasti kojom su pristupali provedbi međunarodnog ugovora sa Svetom Stolicom. „Tako ste bolje razumjeli nas biskupe kada smo ukazivali na odnos vlasti prema Katoličkoj Crkvi, jer ste i sami doživjeli da na dopise ne odgovaraju, nego jednostavno ignoriraju. Brzo su zaboravili što je sve Papa učinio za ovu zemlju i narode u njoj na izgradnju mira i jednakopravnosti u njoj”, kazao je predsjednik BK BiH. Na kraju je kardinal Puljić zamolio da Svetom Ocu prenese zamolbu da što prije pošalje apostolskog nuncija „u ovu zemlju u kojoj se ukrštaju brojne silnice i brojne igre, da sačuvamo čovjekovo dostojanstvo i ljudska prava”.

Uvodeći u misno slavlje mons. Pezzuto je kazao da „na kraju svoga mandata kao apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini prikazuje euharistiju za cijelu crkvenu katoličku zajednicu, koja je prisutna i djeluje u ovim prostorima”. „Neka Gospodin uzvrati za napore revnim pastirima, biskupima i svećenicima, velikom radošću i obnovljenim entuzijazmom u vjernom svakodnevnom služenju braći i sestrama po vjeri i onima koji to nisu, a svi su slika Krista po krštenju ili po tomu što su uvedeni u ljudsku povijest po sličnosti Ocu, koji je – po djelovanju Duha Svetoga, u sve stvoreno utisnuo lik i otisak Sina. Sin Isus čut ćemo to u današnjem odlomku iz evanđelja, predlaže nam osnovno pitanje, o kojemu ovisi naša istinska sadašnjost i naša istinska budućnost: Što vi kažete tko sam ja? Što ti kažeš tko sam ja? Isus očekuje tvoj osoban odgovor potpunoga i konačnog pristanka uz njega usprkos tvojim, našim, slabostima, koje nas ne smiju i ne mogu strašiti jer je Bog milosrdan, u Kristu, u Duhu Svetom”, kazao je nadbiskup Pezzuto.

U prigodnoj homiliji na talijanskom jeziku uz prevođenje nadbiskupa Vukšića nuncij Pezzuto je progovorio o spomenutom misnom odlomku iz Markova evanđelja u kojem Isus pita svoje učenike, što govore ljudi, tko je on kao i što kažu apostoli o njemu, nakon čega slijedi Petrov odgovor da je Isus „Pomazanik – Krist”. „Očito je da od ovih dvaju pitanja nas više zanima ovo drugo: „’Što vi kažete tko sam ja?’, koje se može personalizirati u: ‘Što ti kažeš tko sam ja?’. Rekao bih da je ovo pitanje središnje u kršćanskoj vjeri, jer se ono odnosi na temelj naše vjere i na razlog kršćanskoga načina života i ponašanja. Reći ustvari: ‘Što ti kažeš tko sam ja?’ isto je što i reći: ‘U koga ti zaista vjeruješ?’. Ovaj upit trebamo si postavljati posebice mi kršćani i katolici, naspram očitoga nesklada između onoga što govorimo, onoga što ispovijedamo i našega načina života, često u posvemašnjoj suprotnosti između njih”, kazao je nadbiskup Pezzuto ističući da na ovo pitanje treba „odgovoriti i s potpunom iskrenošću, jer od tog osobnog i apsolutno poštenog i iskrenog odgovora, ovisi potom poznavanje našega biti ili ne biti kršćani”. „U zaključku, za reći tko je Isus za mene, trebam imati osobno i duboko iskustvo o njemu, koje se ostvaruje po meditaciji njegova evanđelja i razgovarajući ‘na ti’ s njim u molitvi. Ustvari, Krist živi danas kao i jučer, jer je živa osoba”, poručio je umirovljeni nuncij Luigi.

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler” pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.