Početna stranica » Provincija Bosna Srebrena proslavila Uzvišenje Sv. Križa – zaštitnika Provincije

Provincija Bosna Srebrena proslavila Uzvišenje Sv. Križa – zaštitnika Provincije

106 pregleda

Dana 14. rujna 2022. u Franjevačkom samostanu sv. Bonaventure u Visokom, na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, braća Franjevačke provincije sv. Križa – Bosne Srebrene okupili su se na Kapitul „na rogožinama”, tradicionalno godišnje okupljanje ove zajednice. Ovaj dan je ujedno i proslava zaštitnika Provincije – sv. Križa.

Kapitul je započeo okupljanjem u jutarnjim satima u samostanskoj blagovaonici. Nakon toga u dvorani Franjevačkog konvikta održana je molitva Srednjeg časa, a zatim je sve nazočne pozdravio visočki gvardijan fra Franjo Radman. Nakon molitve uslijedilo je predavanje fra Janka Ćure, vikara Provincije, na temu „Mediji i istina”. Ovo nadasve zanimljivo izlaganje bilo je podijeljeno u sljedeća poglavlja: Što je istina, Što su mediji, Glavni cilj medija, Mediji i Crkva, Pozitivni i negativni utjecaji medija, Manipulacija u medijima, Provjera i vrednovanje medijskih sadržaja, Važnost istine i medija i Važnost istine u medijima. Nakon predavanja uslijedila je rasprava na odslušano predavanje, a onda je svu nazočnu braću pozdravio provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, uputivši riječi zahvale na njihovom dolasku na ovo svečano zborovanje, kao i za sve ono što čine na dobrobit drevne Provincije, pozivajući ih na trajnu opredijeljenost u naviještanje evanđeoske istine.

Točno u podne slavljena je sveta misa u samostanskoj crkvi koju je, u koncelebraciji s braćom svećenicima, predvodio provincijal fra Zdravko Dadić. Provincijal je na početku propovijedi naglasio kako je ovaj blagdan prilika da svatko sebi posvijesti činjenicu da je dobro biti na križu jer to izgrađuje svakoga od njih.

U svojoj homiliji osvrnuo se na nedavno održani Kapitul i Kapitulski kongres Bosne Srebrene te smjernice i osvrt generalnog vizitatora koji je nakon posjeta sve braće ukazao na određene nedostatke i negativnosti u zajednici. Braću je pozvao na razmišljanje o pravilnom prosuđivanju vlastitoga bratstva, a to je biti spreman suočiti se s vlastitim slabostima i propustima prije nego što upremo prstom u slabosti drugih. Također je pozvao na odgovornost za izgovorenu riječ te da se trebamo čuvati napasti da druge etiketiramo, bez provjere je li to u stvarnosti uistinu tako.

Posvijestio je svoj braći franjevcima važnost franjevačkog bratstva i usporedio Provinciju sa starim stablom „na kojem svaka grana i svaki list doprinosi njegovoj dobrobiti”. Pozvao je sve da se prisjete svojih početaka i franjevačkog načina života kojega su izabrali u slobodi. Pri tome se trebaju ugledati na sv. Franju koji se poradi Krista odrekao svega. Naglasio je kako se vremena mijenjaju, a Franjina karizma trajno ostaje. Ukazao je i na činjenicu da je jedan od najvećih izazova s kojim se suočavaju kao narod i Provincija problem demografije.

Na koncu propovijedi je pred svim nazočnima pročitao svojevrsni ispit savjesti po kojem bi sva braća trebala preispitati vlastiti život u svjetlu života sv. Franje te ne „dozvoliti da pozitivne priče, kojih je tako mnogo, budu zaglušene od buke nezadovoljnih pojedinaca”.

Nakon svete mise uslijedio je ručak u samostanskoj blagovaonici, a u 14 sati aktualni sat, na kojem su sva nazočna braća mogla raspravljati o svim pitanjima važnim za Provinciju. Na početku popodnevnog susreta braći se obratio provincijal fra Zdravko te im čestitao dan Provincije. Ujedno je zahvalio braći na terenu na zauzetosti i pozvao ih da i dalje rade Bogu na slavu i na dobrobit Provincije i povjerenog naroda. Iznio je statistiku Provincije i promjene koje su se dogodile od prošlog Kapitula na rogožinama. Pozvao je sve nazočne da iznesu Upravi svoje prijedloge koji bi mogli pomoći u boljem funkcioniranju Provincije. Provincijal se prisjetio braće koji su preminuli tijekom prošle godine, ali i sve braće koja su napustila Zajednicu od prošlog Kapitula na rogožinama. Nadalje, upoznao je braću s nekim informacijama značajnim za Provinciju: obnovom dijela zgrade na Kovačićima, braćom na postdiplomskom studiju i braćom u inozemstvu. Prisjetio se i bolesne braće, najstarije braće u Provinciji, kao i mlade braće u Postulaturi, Novicijatu i Teologiji te naglasio još neke stvari koje su veoma važne za Provinciju, kao što su: nastavak rada Franjevačke teologije, otvorenje muzeja Vrata Bosne u Tolisi i obljetnica otvorenja prve Pučke škole u Bosni i Hercegovini, organiziranje pomoći svetištima u Olovu i Podmilačju, izdvajanje pomoći iz SOFRE za pojedinu braću, mogućnost snimanja i pohrane podataka i snimanja dokumenata iz osmanskog perioda u samostanima u suradnji s braćom benediktincima i neke druge teme. Ujedno je najavio da će se iduće godine na Kapitulu posebna pozornost posvetiti Pravilu sv. Franje, odnosno predavanje će biti na spomenutu temu. Komentirana je i žalosna činjenica da je na Sudu odbačena žalba koju je uložila Provincija, tražeći da se pronađu nalogodavci ubojstva fratara fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića.

Tijekom kasnije rasprave sva nazočna braća su imala priliku postaviti razna pitanja provincijalu koja se tiču života naše Provincije, ali i iznijeti svoja razmišljanja na cjelokupni život bratstva. Susret je završio zajedničkom kavom u samostanskim prostorijama u Visokom.