Ego

247 pregleda

Onaj tko samo sebe sluša, nema šansu čuti onaj tihi glas, koji ga odvraća da ne kruži oko svoga života. Onaj tko se grčevito drži svojih iskustava, taj se ne može osloboditi, taj nije slobodan upustiti se u svijet i njegove probleme. Svijet mu samo smeta u njegovu bavljenju sobom. Samo onaj tko nadvlada svoj ego i dođe u dodir sa svojim nutarnjim temeljem, iskusit će istinsku slobodu. I iz te slobode moći će se upustiti u svijet.

Ego želi imponirati. On se napuhava, stvara grandiozne slike o sebi koje uglavnom ne odgovaraju zbilji. Egocentrični ljudi sami sebe izoliraju. Oni odbijaju druge. Onaj pak tko je pronašao vlastito jastvo, taj može i s drugima uspostaviti dobar odnos. On im se neće nametati, on je otvoren za njihovu tajnu. I u sebi je spokojan.. On je autentičan. Postao je potpuno svoj. Dakle, da bismo dospjeli do vlastitog jastva, moramo se osloboditi ega.

Susret s Božjim Ti traži da se odreknem svoga ega kako bih se mogao sjediniti sa potpuno drukčijim Bogom. Ali u tom sjedinjenju ostaje svijest o dvojnosti odnosa ja i ti. U sjedinjenu s Bogom događa se ono što je Martin Buber spoznao kao tajnu pravoga susreta: „Ja postajem u susretu s Ti.” Svoje istinsko biće nalazim tek kad iskoraknem iz svoga skučenoga ega i upustim se u potpuno drukčije Ti – Božje Ti.