Početna stranica » Proslavljena Sv. Barbara – zaštitnica rudara

Proslavljena Sv. Barbara – zaštitnica rudara

126 pregleda

Župa u srednjobosanskom gradiću Brezi, jedina u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja je posvećena zaštitnici rudara – Sv. Barbari, proslavila je 4. prosinca svoj patron, prenosi nedjelja.ba.

Svetoj je misi nazočilo 70-ak vjernika, a predslavio je i propovijedao fra Damir Pavić, tajnik provincije Bosne Srebrene, uz koncelebraciju devet svećenika. Nazočne je na početku mise pozdravio i dobrodošlicu izrazio župnik domaćin dr. preč. Pero Brkić, dekan Sutješkog dekanata.

Fra Damir je u svojoj propovijedi osvijetlio život Sv. Barbare. Uz to, propovjednik je na osobit način, u kontekstu života rudara, progovorio i o mučeništvu i žrtvi u današnjim okolnostima.

Na kraju mise župnik Brkić uputio je riječi zahvale nazočnima posebno istaknuvši povezanost franjevaca iz Visokog s ovom župom.

Inače, Breza je nekoć bila sjedište militantnog plemena Desitijata, a s obzirom da je kraj bogat rudom mrkoga uglja, ovdje je 1907. otvoren i rudnik. Budući da je bilo dosta katolika, 1935. utemeljena je župa, odvajanjem od tadašnje velike župe Novo Sarajevo. Danas vjernička zajednica u ovome gradu broji 140 članova, naspram prijeratnih 950. Godine 2001. bilo je oko 520 vjernika nakon čega je uslijedio proces odseljavanja mladih pa današnji broj predstavlja jezgru koja je poprilično stalna.