Početna stranica » O svetom Nikoli

O svetom Nikoli

195 pregleda

Smatra se da je sv. Nikola rođen u Maloj Aziji. Nakon što je kao redovnik živio u samostanu Sv. Siona blizu Mitre, imenovan je biskupom toga grada. Budući da je bio poznat po svojoj pobožnosti i revnosti, zatočen je zbog vjere u Krista tijekom Dioklecijanovih progona.

Nikola je sudjelovao na Nicejskom saboru 325. godine i bio je među onima koji su prihvatili učenja koja su sada poznata kao Nicejsko vjerovanje. Bio je poznat po svom snažnom protivljenju Arijevskom naučavanju koje je nijekalo Isusovo božanstvo. Umro je u Miri 342. godine, a 1087. godine relikvije sv. Nikole premještene su iz Turske pod muslimanskom kontrolom u Bari u Italiju, prenosi Aleteia.

Sveti Nikola je i dalje važan svetac i na Istoku i na Zapadu. Zaštitnik je desetak profesija, ali se posebno štuje kao zaštitnik djece i pomoraca. Jedna od najpoznatijih priča o sv. Nikoli je pomoć trima mladim ženama. U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je nekad bogat čovjek, koji je izgubivši carsku službu izgubio i sav imetak. Imao je tri kćeri koje su bile lijepe, ali ih nije mogao udati, te je odlučio trgovati njihovom ljepotom i mladošću tako da nešto zaradi. One su molile za spas svoje časti i poštenja. Sveti Nikola je nekako doznao za tu odluku nesavjesnog oca, pa je uzeo vrećicu i napunio je dukatima, umotao u platno i potajno ubacio dukate kroz prozor. Kad je otac shvatio da ima dovoljno novaca da uda jednu kćer, to je i napravio, ali se onda isti slučaj dogodio i drugi, pa i treći put. Kad je ubacivao novac kroz dimnjak za najmlađu kćer, susjed ga je sustigao i prepoznao Nikolu. Nikola ga je zaklinjao da šuti o tom događaju, ali je otac razglasio u čitavom mjestu tu priču. Tako je Nikola postao prijatelj siromašnih.