Početna stranica » Proslavljena 50. obljetnica HKŽ Traunreut

Proslavljena 50. obljetnica HKŽ Traunreut

576 pregleda

Hrvatska katolička župa Sv. Leopolda Bogdana Mandića Traunreut proslavila je u subotu, 8. srpnja, 50. obljetnicu postojanja i djelovanja (1973. – 2023.)

Svečano misno slavlje tim je povodom u crkvi Presvetog Otkupitelja u Traunreutu predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak u zajedništvu s nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislavom Markićem, delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravkom Dadićem, referentom za zajednice drugih materinskih jezika u Nadbiskupiji München i Freising mons. dr. Alexandrom Hofmannom, predstavnikom za hrvatske svećenike u hrvatskoj pastvi u Bavarskoj i voditeljem HKŽ Rosenheim fra Franom Čugurom, sadašnjim župnikom fra Vislavom Krijanom, bivšim voditeljima župe mons. Mladenom Mrakovčićem, fra Mogomirom Kikićem i fra Pavom Filipovićem te s još devetoricom hrvatskih redovničkih i biskupijskih svećenika iz Njemačke, Austrije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Misnom slavlju prisustvovali su i ministrica poljoprivrede u Vladi Slobodne Države Bavarske gđa Michaela Kaniber, generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu g. Vladimir Duvnjak i generalni konzul Bosne i Hercegovine u Münchenu g. Dragan Bagarić. Misnom slavlju prisustvovalo je i Kulturno umjetničko društvo „Virovitica” iz Virovitice te župna folklorna skupina.

Oca biskupa i sve prisutne na misnom slavlju na početku je pozdravio župnik fra Vislav Krijan, dok je mons. Petanjak u uvodnoj riječi uputio čestitku povodom 50 godina župe.

„Kada u našim životima slavimo obljetnice, onda kažemo da je slavlje 50 godina zlatni jubilej. U toj prigodi moramo biti radosni” – ovim je riječima mons. Petanjak započeo propovijed. „Svaki jubilej je vraćanje na početke. Čovjek uvijek počinje nešto novo s oduševljenjem, zanosom, očekivanjima. Sigurno da je bilo puno radosti, možda se dogodilo bolje, ali i lošije od onoga što se očekivalo. Kako god bilo, 50 godina je dugi vijek i u taj životni period je puno moglo stati zajedničkog života. (…) U jubilarnoj godini se traži i oprost, jer se po praštanju uvodi ravnoteža u međuljudskim odnosima, koji su često zbog grijeha, pohlepe, nadmetanja, neuravonoteženosti uništili naše odnose. Okrenuli smo leđa jedni drugima. Oproštenjem se dovode stvari da budu na svome mjestu. Ovo je također i godina zahvale i zato je dostojno slaviti ovaj jubilej euharistijom”, kazao je biskup u svojoj propovijedi, koju je zaključio riječima: „Nemojte zaboraviti korijene odakle ste ponikli, gdje ste se rodili. Što je čovjek stariji, to je sentimentalnije vezan za svoju zemlju, za svoje početke. Stoga ne smijemo zaboraviti svoju majku domovinu koja nas je iznjedrila. Ne smijete zaboraviti ni ovu sadašnju, novu domovinu u kojoj jeste. Budite zahvalni i dobri građani ove zemlje koja vam je dala kruh i blagostanje.”

Zahvalnu riječ na kraju je uputio župnik fra Vislav Krijan. Misno slavlje uveličala je župna skupina pjevačica, pjevača i svirača pod vodstvom pastoralnog suradnika g. Josipa Vrdoljaka, a na kraju je jednu pjesmu izveo i KUD „Virovitica”.

Nakon misnog slavlja proslava je nastavljena u obližnjoj gradskoj dvorani. Čestitku za 50. obljetnicu župe uz prigodnu riječ uputili su nakon pozdrava župnik fra Vislav, bivši voditelji župe mons. Mladen Mrakovčić, fra Mogomir Kikić i fra Pavo Filipović, ministrica gđa Michaela Kaniber, nacionalni ravnatelj dr. vlč. Tomislav Markić, gradonačelnik Traunreuta g. Hans-Peter Dangschat, domaći njemački župnik vlč. Thomas Tauchert, delegat vlč. Ivica Komadina, generalni konzul Republike Hrvatske g. Vladimir Duvnjak, generalni konzul Bosne i Hercegovine g. Dragan Bagarić, mons. dr. Alexander Hofmann, provincijal fra Zdravko Dadić i na kraju mons. Ivica Petanjak.

U slavlju je sudjelovao i dekan Dekanata Baumburg dr. Florian Schomers, te župnik rumunjske pravoslavne zajednice u Traunreutu Konstantin Bartok i župnik evangeličke crkve u Traunreutu Stefan Hradetzky i brojni drugi.

U programu slavlja, kojeg su moderirali Marija Blažević i Dejan Prijić, našli su se brojni izvođači iz župe te gosti iz Hrvatske, dok je u zabavnom dijelu programa nastupio tamburaški sastav „Eventum Band”.

(Tekst i foto: Adolf Polegubić)