Početna stranica » Proslavljen sv. Antun Pustinjak na Petrićevcu

Proslavljen sv. Antun Pustinjak na Petrićevcu

40 pregleda

U petak,  17. siječnja, na Petrićevcu je proslavljen sv. Antun Pustinjak, drugi zaštitnik, tj. supatron ove župe. Proslavi su prethodile mise trodnevnice koje su ujedno bile i oblik duhovne obnove za sve župljane i prijatelje župe.

Svete mise je predvodio fra Nikica Vujica, definitor i ekonom provincije Bosne Srebrene koji se kroz protekle dane vjernicima ovoga kraja obratio uz riječi ohrabrenja. Fra Nikica je nastojao svima približiti svetost i nebesko kraljevstvo kroz pristup svetosti svakodnevno, kroz životna djela oko nas, nastojeći vjernicima prikazati svece poput svetoga Ante kao obične ljude, a ne nešto nedostižno. Svecem se postaje dobrim djelima i riječima, propovijedanjem evanđelja na razne načine, učeći iz dana u dan. Svaka trodnevnica bila je ispunjena životnim pričama običnih ljudi, gdje se jasno dalo prepoznati kako samo ljubav prema Kristu vodi prema spasenju, kao što je spomenuto u homiliji na sam dan proslave, citirajući riječi poznatog ruskog pisca Tolstoja u 82. godini života: „Tek sam sada spoznao kako treba živjeti.”

Na sam dan proslave uz fra Nikicu su koncelebrirali ostali redovnici i svećenici ovoga kraja, a na kraju se prisutnima obratio župnik i gvardijan, fra Domagoj Šimić zahvalivši im što su posjetili ovu župu kroz protekle dane i omogućili da sve prođe u najboljem redu. Stotine vjernika iz susjednih župa i preko granice hodočastili su sv. Anti u vjeri i nadi koje ih već godinama vraćaju korijenima te su nakon misnoga slavlja druženje nastavili ispred crkve.