Početna stranica » Biskupsko ređenje žene ipak neće biti u katoličkoj crkvi

Biskupsko ređenje žene ipak neće biti u katoličkoj crkvi

164 pregleda

Nedavno je bilo dogovoreno da će u jednoj katoličkoj crkvi biti upriličeno biskupsko ređenje jedne žene, pripadnice Episkopalne Crkve koja predstavlja ogranak Anglikanske Crkve u SAD-u. No taj je dogovor propao, jer su se usprotivili neki sablažnjeni vjernici katolici.

Episkopalna Crkva u SAD-u nedavno je dogovorila organizaciju biskupskoga ređenja jedne svećenice, Susan Haynes, u katoličkoj crkvi sv. Bede Časnoga u Williamsburgu (savezna država Virginia), i to za datum 1. veljače. Međutim, vjernici ove katoličke zajednice tomu su se usprotivili pa je ređenje u ovoj crkvi otkazano i zakazano na drugomu mjestu. Katolički biskup Richmonda mons. Barry Knestout dao je svoju suglasnost, a u samom događaju vidio je izraz „gostoprimstva“ u kontekstu ekumenskoga pokreta za jedinstvo kršćana.

Dogovorena je online peticija protiv ovoga događaja na koju su se odazvale tisuće katolika, govoreći primjerice kako biskupsko ređenje svećenice ne bi bilo pomirljivo s temeljima katoličkoga vjerskog nauka. Stoga su tražili da se otkaže takav događaj i da se ne ustupa bogoštovni prostor Katoličke Crkve.

Mjesni biskup mons. Knestout izrazio je u izjavi za javnost kako je uvelike zabrinut zbog ove odluke. Po njegovu mišljenju, dopuštenje za ređenje žene biskupa u jednoj katoličkoj crkvi bilo je u duhu Drugoga vatikanskog koncila koji je kršćane ohrabrio da surađuju na polju ekumenskoga dijaloga. Konačno, izjavio je kako će i dalje zastupati dijalog s anglikanskom zajednicom i da će moliti za novu biskupicu.

Episkopalna Crkva u SAD-u pripada zajednici Anglikanske Crkve koja je nastala u vrijeme reformacije u Engleskoj. Po pitanju vjerskoga nauka Episkopalna je Crkva najprije ostala bliska katoličkomu nauku, no s vremenom je bio pojačan utjecaj protestanata. Prema nekim navodima, Anglikanska Crkva u svijetu broji oko 80 milijuna vjernika. Izvan Engleske, ima ih u SAD-u, Australiji i više zemalja Afrike.