Početna stranica » Proslavljen blagdan sv. Klare u Brestovskom

Proslavljen blagdan sv. Klare u Brestovskom

125 pregleda

U subotu, 11. kolovoza 2018. godine, svečano je proslavljena svetkovina sv. Klare u župi Brestovsko. Sveto misno slavlje, u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčić, te još nekoliko svećenika, predvodio je fra Slavko Topić, profesor na teologiji i gvardijan samostana na Bistriku.

U svom obraćanju okupljenom puku ispred samostana sv. Klare, fra Slavko je poručio da je sv. Klara vidljiv znak nevidljivoga Boga i u tom duhu donio nekoliko zgoda iz njezinog svetačkog života. Potom je sv. Klaru, ali i današnje ljude usporedio s ekranom  jer im se na licima zrcali duša. „ Kada je prije mnogo godina izumljena televizija, kao revolucionarno sredstvo komuniciranja, sv. Klara je izabrana za njezinu zaštitnicu“, naglasio je fra Slavko.

Pred kraj misnog slavlja slijedio je tradicionalni blagoslov i podjela kruščića, a slavlje se nastavilo u župnom dvorištu.

Kao uvod u proslavu blagdana, održana je trodnevna duhovna obnova. Samostan sestara klarisa na Brestovskom u subotu je obilježio 30 godina svoga postojanja i jedini je u cijeloj Bosni i Hercegovini. Danas u njemu živi osam sestara koje, po uzoru na svoju utemeljiteljicu, svakodnevno obogaćuju svoj dan radom i molitvom.