Početna stranica » Proslavljen blagdan sv. Ilije u Novom Šeheru

Proslavljen blagdan sv. Ilije u Novom Šeheru

284 pregleda

Ne smijemo se pokloniti nikomu i ničemu tko nije naš Bog. Mi isto se borimo za slobodu a tu istu slobodu može dati samo Bog a ne čovjek

Povodom proslave patrona župe u N. Šeheru, u četvrtak 20. srpnja 2023. godine u župnoj crkvi sv. Ilije proroka održana je sv. misa uz koncelebraciju sa 19 svećenika i redovnika, misu je u 11,00 sati predslavio provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić.

Misno slavlje uzveličao je mješoviti župni zbor župe Novi Šeher. Bilo je nazočno veliko mnoštvo vjernika iz župe i susjedni župa žepačkog dekanata kojemu i pripada ova župa. Sve je na početku pozdravio domaćin župnik fra Josip Jukić, sve nazočne svećenike, redovnike, župljane, pristigle vjernike iz drugih župa i nazočne goste, fra Janka Ćuru vikara provincije, fra Vinka Sičaju ekonoma provincije i definitora, pater Slavka Sliškovića provincijala hrvatske Dominikanske provincije, u ime svoje i župni vikara: Vinka Ćure, OFM Miroslava Batarilo, OFM. Hodočasnike iz Stari Jankovaca i druge goste. Vrijeme je bilo dosta vruće ali opet je bilo lijepo i svečano. Za patron se pripremalo i trodnevnicom, a misa uočnica treći dan trodnevnice po tradiciji bila je, kao i svake godine u Ponijevu gdje je započeo osnutak župe. Misu u Ponijevu na uočnici predslavio je fra Julijan Madžar, vikar samostana Rama-Šćit. Iz Ponijeva poslije sv. mise uputili su se u procesiji prema župnoj crkvi, kao i uvijek do sada, put je trajao oko 35 minuta uz moljenje krunice i pjevajući crkvene pjesme. 

U propovijedi provincijal na glavnoj sv. misi fra Zdravko je naglasio: ” O Iliji nije ništa napisano niti ijedne riječi, o njemu se puno govorilo i govori. Ilija je bio čovjek molitve, znamo ga kao glasnoga gromoglasnika. Ilija pokazuje da možemo biti pogošćeni, kao što je on pogošćen kod žene udovice, ali ne po cijenu svoje vjere. Vjera ne smije biti ucijenjena. Mi znamo uklanjat križ iz naših domova, institucija jer nama ili nekome drugome smeta. Ilija iščekuje Božji glas što će mu Bog reći. Čovjek iščekuje što će mu Bog reći. Iliji je važno bilo da sunarodnjacima, poganima kaže tko je pravi Bog. Mi želimo danas i trebamo odgovoriti tko je moj Bog. Svijet u kojem živimo kao da Boga želi izgurati jer mu smeta. Čovjek želi nečim drugim zamijeniti Boga. Nekima je Bog novac, trbuh, velimo Bog je onaj koji upravlja dobrima i kome smo mi podložni. Ne smijemo se pokloniti nikomu i ničemu tko nije naš Bog. Mi isto se borimo za slobodu a tu istu slobodu može dati samo Bog a ne čovjek. Ilija očekuje Boga, ali u bučnim stvarnostima Boga nema, već u blagome lahoru dolazi Bog. Ne u buci i jurnjavi svijeta već u poniznosti i skromnosti”, završio je provincijal Dadić.

Župa Novi Šeher nastala je odvajanjem od župe Osova davne 1854. godine i od tada vodi svoje matične knjige. Neko je vrijeme od te godine opstala kao samostalna kapelanije. Župa se prvotno nazivala Ponijevo, jer je župno središte bilo u selu Ponijevu nedaleko do današnjeg sjedišta. Sjedište župe je 1896. preneseno u Novi Šeher i tada je župa dobila novo, sadašnje ime. Godine 1854. u Ponijevu je podignuta župna kuća, koju je donji dio koristio kao kapelu za bogoslužje, budući da još nije bilo crkve. Nakon prijenosa župnog sjedišta u N. Šeher, počele su pripreme za izgradnju crkve. Ta se zamisao nije brzo ostvarila još četvrt stoljeća bogoslužje se držalo u skromnoj drvenoj crkvici. Tek 1925. godine završena je izgradnja župne crkve u N. Šeheru, koja je 1960-tih godina znatno proširena. Po projektu dip. ing. arh. Florijana Škunce temeljito je obnovljena  1998-2001. godine. U selu Ozimica nalazi se filijalna crkva, izgrađena po planu ing. fra B. Borića 1983. godine. Druga filijalna crkva izgrađena je u Dubravi 1990. godine i treća filijalna crkva nalazi se u selu Perkovići. U župi postoji i 10-ak kapelica od kojih su neke i drvene. Župa je po popisu iz 1991. godine imala 5.900 vjernika a sada ima  2500 vjernika u oko 900 obitelji. U Prvom Svjetskom ratu stradalo je 7 osoba, u Drugom Svjetskom ratu 129 osoba i u Domovinskim ratu 63 osobe. Crkveni objekti u zadnjem ratu nisu oštećeni. Župa je dala 21 svećenika i redovnika i 30 redovnica. Može se reći da je mortalitet veći od nataliteta. U župi je živa organizacija mladih Frama koja broji 107 članova, koja je u stalnome porastu. Župu tvore naselja: Pire, Novi Šeher, Adže, Beše, Dubrava, Galovac, Grabovica, Ljubatovići, Ozimica, Ponijevo i Strupina. 

Nadati se je da će mladi učiniti bolju budućnost župe.

(Radio Marija BiH)