Početna stranica » Proslava Velike Gospe u Tolisi

Proslava Velike Gospe u Tolisi

197 pregleda

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije obilježena je 15. kolovoza u drevnoj župi Tolisa. Svečana proslava naslovnika župe započela je blagoslovom hodočasnika susjednih župa koji su u dvorište crkve i samostana pritjecali prije svete mise. Njih je dočekao i s njima se pomolio župni vikar i duhovni asistent Franjevačkoga svjetovnog reda u Tolisi fra Perica Martinović, a zatim su imali priliku pristupiti sakramentu pomirenja.

Središnje misno slavlje započelo je procesijom u kojem je iz crkve iznesen drevni Gospin kip, koji je u danima priprave za svetkovinu Uznesenja BDM nošen u zavjetnomu hodočašću kroz toliška sela. Misu je predvodio voditelj Hrvatske katoličke misije u njemačkomu Aachenu fra Pavo Filipović. U koncelebraciji s ovogodišnjim propovjednikom bili su gvardijan samostana u Tolisi fra Mario Jurić, profesor hrvatskoga jezika u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji fra Zvonko Benković, gvardijan samostana u Dubravama fra Niko Josić i mnoštvo drugih svećenika iz samostana i okolnih župa.

Na koncu svete mise gvardijan je zahvalio svim okupljenim vjernicima, među kojima je bio znatan broj iseljenih Tolišaka i svima koji su pomoglo u organizaciji ovogodišnje svečanosti proslave naslovnika župe. Nakon svete mise vjernici su se okupili u kolo uz zvuke šargije i violine.

Vjernici su se za svetkovinu Uznesenja BDM pripravili svečanom trodnevnicom. Prvoga dana trodnevnice misu je predvodio nacionalni duhovni asistent Frame fra Domagoj Šimić, drugoga dana slavljem je predsjedao franjevac trećoredac fra Marko Neretljak, a svečanu uočnicu predvodio je župnik iz Bogićevaca fra Ivo Brezović.

Vjernici drevne župe Tolisa osim svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije obilježili su i svetkovinu svetoga Roka u Donjoj Mahali, 16. kolovoza. Svetu misu predvodio je član Uprave Bosne Srebrene fra Kristijan Montina.

 

Foto: Svjetlo riječi/Josip Vinković