Početna stranica » Poginulo 12 osoba na proslavi svetkovine Uznesenja BDM

Poginulo 12 osoba na proslavi svetkovine Uznesenja BDM

128 pregleda

Najveća crkvena svečanost portugalskoga otoka Madeire završena je velikom tragedijom. Dvanaest osoba izgubilo je život, a 50-ak ih je ranjeno u padu stabla tijekom proslave. Staro stablo hrasta srušilo se iznenada iz korijena, kako je iz najvećega otočnog grada Funchala javljeno u popodnevnim satima 15. kolovoza. Deset osoba stradalo je na licu mjesta, dok je još dvoje preminulo u bolnici. Sedam osoba još se uvijek nalazi u kritičnom stanju. Među ozlijeđenima bilo je još i Nijemaca, Mađar i Francuza, izjavio je za portugalski list Publico regionalni tajnik zdravstva Pedro Ramos.

U novinskom izvještaju ovih novina stoji kako je u pitanju bilo 200-godišnje stablo hrasta. Već tri godine nalazilo se u opasnosti od pada. Stablo se iznenada oborilo i pogodilo vjernike koji su stajali u redu da kupe svijeće. Na video-uratku koji je objavljen na internetu vidi se kako su se preživjeli svjedoci razbježali u strahu.

Nesreća se dogodila tijekom omiljene fešte Senhora do Monte, odnosno Gospe od brda. Zaštitnica otoka Blažena Djevica Marija osobito se svečano slavi na svetkovinu njezina Uznesenja na nebo. Obično se na tu svečanost okupi mnoštvo posjetitelja iz cijeloga svijeta. Ulice grada i crkva na brdu Monte budu ukrašene cvijećem, a redovito se upriliči i svečana procesija.

Nakon nesreće u pomoć je priskočilo mnoštvo medicinskoga osoblja, vatrogasci i vozila hitne pomoći. Premijer Portugala Antonio Costa izrazio je duboku žalost zbog nesreće, a otočna Vlada Madeire započela je trodnevnu žalost zbog nesreće koja je iznenada prekinula slavlje.