Početna stranica » Proslava Velike Gospe u Olovu

Proslava Velike Gospe u Olovu

227 pregleda

U četvrtak, 15. kolovoza, svetkovina Velike Gospe svečano je proslavljena u najstarijem marijanskom svetištu na Balkanu.

Prvu svetu misu u osam sati predvodio je fra Nikica Vujica, član uprave Franjevačke provincije Bosne Srebrene nakon koje su hodočasnici imali priliku za sakrament svete ispovijedi i druge pobožnosti.

Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je dekan Franjevačke teologije u Sarajevu fra Danimir Pezer u koncelebraciji s čuvarem svetišta Gospe Olovske fra Ilijom Božićem te još nekoliko svećenika. U svojoj je homiliji fra Danimir istaknuo kako je Bog na poseban način prisutan na ovom mjestu gdje se njegovo ime već stoljećima zaziva. Prisutne hodočasnike je potaknuo da po primjeru Blažene Djevice Marije traže i susreću Boga u svakodnevnom životu. Objasnio je kako Crkva svaki dan moli Marijin hvalospjev u kojemu ona očituje svoju vjeru hvaleći Gospodina i stavljajući u te riječi dobro koje joj je Bog učinio. Te riječi Marijina hvalospjeva su istinite za sva vremena i sve ljude.

Misno slavlje je pjevanjem animirao zbor župe sv. Mihovila arkanđela iz Vareša, a misi je prethodila procesija s čudotvornom slikom Gospe Olovske uz molitvu krunice. U svojim molitvama puk se na poseban način sjetio nedavno preminuloga fra Slavka Topića koji je osobito štovao Gospu Olovsku.

Proslava Velike Gospe započela je već 14. kolovoza, uoči same svetkovine kada su od ranih jutarnjih sati počeli pristizati hodočasnici. Misu uočnicu predslavio je fra Željko Brkić, gvardijan iz Kraljeve Sutjeske dok je misom ponoćkom predsjedao ovogodišnji mladomisnik fra Franjo Baraban, kapelan u Tuzli.