Početna stranica » HKM Bern u posjetu Rami

HKM Bern u posjetu Rami

170 pregleda

U nedjelju, 28. srpnja 2019. godine Ramu su, na čelu s voditeljem HKM iz Berna fra Gojkom Zovkom, posjetili 87 članova ove zajednice.

Program njihova posjeta uklopio se u vanjsku proslavu sv. Ane, zaštitnice filijale Podbor, gdje su zajedno s brojnim ramskim pukom slavili sv. misu. Na kraju misnog slavlja fra Gojko Zovko, voditelj HKM Bern i fra Andrija Jozić, gvardijan  i župnik  razmijenili su u ime okupljenih zajednica pozdrave u jednoj divnoj bratskoj atmosferi.

Fra Gojko je objasnio kako HKM njeguje višegodišnju tradiciju posjeta simbolički snažnim i ugroženim duhovnim središtima hrvatskoga naroda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Prigodom takvih posjeta oni uručuju i financijsku pomoć kao potporu održanju života i vjere tih dragocjenih zajednica. Tako je ove godine kao središte okupljanja  i solidarnosti izbrana Rama i Franjevački samostan Rama-Šćit. Njihov dar iznosio je 6.000 SF. Gvardijan i ramski  puk izrekli su i ovim putem ponovno izriču iskrenu zahvalnost.

Boravak  naših hodočasnika iz Berna bio je ispunjen svim sadržajima svetog gostoljublja, ponajprije dobrim ručkom. Nakon ručka bili su upoznati s poviješću i sadašnjošću Rame, te pokušajem da jezikom umjetnosti ispričamo svoju povijest, čudnu mješavinu tragedija i pronalazaka onih uporišta, duhovnih i povijesnih vertikala po kojima smo do sada uvijek bili jači od svoga stradanja.

Mogli smo svi osjetiti da se u ovom ambijentu uz Ramski križ, Divu, Ramsku majku, Gospu-Majku od milosti, uz uspomenu na stradale fratre i hrvatski ramski puk kroz stoljeća osmanskog i komunističkog režima nalazimo u duhovnoj školi prevladavanja stradanja u slobodu i neiskorjenjivi život.