Početna stranica » Proslava svećeničkog jubileja i patrona župe Svilaj

Proslava svećeničkog jubileja i patrona župe Svilaj

150 pregleda

U srijedu, 12. rujna, patron župe Imena Marijina u Svilaju, fra Zlatko Matanović, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, proslavio je 55. obljetnicu svećeništva.

On je u koncelebraciji s još 23 svećenika, među kojima je bio domaći župnik fra Mladen Jozić, doborski dekan Jakov Filipović i plehanski gvardijan fra Anto Tomas, predvodio blagdansko slavlje u prepunoj svilajskoj crkvi. Promišljajući u svojoj homiliji o veličini imena Blažene Djevice Marije, gvardijan franjevačkoga samostana u Slavonskom Brodu fra Klaudio Milohanović, naglasio je kako njezino ime slavimo jer je Bog to ime toliko uveličao da njezina hvala neće iščeznuti s usana ljudi. Zatim je rekao da je ono sveto zato što označava ženu koja je bila milosti puna te zbog njezina majčinstva jer ju je Isus učinio i našom majkom. Marijino je ime od promisla darovano nama kako bismo s pouzdanjem u nju gledali kao sjajnu zvijezdu koju ćemo zazivati i kojoj ćemo se utjecati.

„Marijin majčinski zagovor za nas kod svoga Sina ne prestaje. Zato znajmo stati i kleknuti pred Gospodina i moliti Marijin zagovor, ali znajmo joj i otvoriti srce. Znao je to dobro naš današnji slavljenik. Njegovo svjedočenje služenja Gospodinu i povjerenom mu puku kroz 55 godina svećeništva veliko je bogatstvo za Crkvu, za ovaj napaćeni kraj. Neka nam i dalje svjedoči da je doista lijepo biti svećenik“, zaključio je propovjednik Milohanović.

Radosni što su doživjeli slavlje tog velikog jubileja svoga župljanina, jubilarcu je u ime župljana uz prigodan dar čestitku uputila studentica Marija Terzić. Bio je to doista susret radosti u kojem su vjernici te povratničke župe jednim srcem i dušom molili, zahvaljivali i slavili Gospodina, kako je to u svom pozdravnom govoru naglasio i jubilarac fra Zlatko.

Fra Zlatko je rođen 1936. godine u Svilaju gdje je završio osnovnu školu. Nakon franjevačke klasične gimnazije u Visokom završio je Franjevačku teologiju u Sarajevu. Prve zavjete položio je 1955., u Kraljevoj Sutjesci, a svečane 1959. u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 1963. na Plehanu. Kroz 55 godina kao župni vikar i župnik djelovao je u više župa svoje provincije. Od 2009. godine na službi je župnog vikara u župi Potočani. S njime je na službi do prošle godine, kada je preminuo, bio i njegov rođeni brat fra Ilija.