Početna stranica » Proslava sv. Franje na Dobrinji

Proslava sv. Franje na Dobrinji

156 pregleda

Svečano je bilo 4. listopada na blagdan sv. Franje u župi posvećenoj Asiškom siromašku, osnivaču franjevačkoga reda u sarajevskom naselju Dobrinja koja je misnim slavljem proslavila svoj patron.

Uz suslavlje 21 svećenika, misu je predvodio domaći sin fra Kristijan Montina, član Uprave Bosne Srebrene koji trenutačno službuje u Njemačkoj. Nazočno vjerničko mnoštvo koje je dupke ispunilo dobrinjsku crkvu, a na osobit način sva duhovna zvanja grada Sarajeva, pozdravio je župnik fra Pero Karajica spomenuvši: „Sve nas je sve okupio sveti Franjo, čovjek ponudio svijetu alternativu na mržnju i ratove.”

Fra Kristijan je svoju propovijed temeljio na vlastitom iskustvu odrastanja u vjeri u okviru katoličke zajednice na Dobrinji. Zahvalio je svim župnicima koji su ugradili dio sebe u podizanje crkve sv. Franje Asiškoga prema projektu Ivana Štrausa. Govoreći o liku Asiškoga siromaha uputio je na njegovu izazovnu aktualnost u svijetu današnjice opterećenom materijalizmom, istaknuvši da sv. Franjo govori o smislu života i stoga oduševljava čovjeka.

Na tom tragu progovorio je o prvom susretu duhovnih zvanja grada Sarajeva naglasivši da postoji mnoštvo mladića i djevojaka rodom iz glavnoga grada BiH, koji su krenuli izbliza slijediti Krista svjedoče kako Bog poziva ne samo ljude sa sela nego i „gradsku djecu”.

Fra Pero je na kraju mise obznanio da je župa Dobrinja dobila u trajno vlasništvo autentične moći sv. Franje. Misno slavlje pjesmo i svirkom uljepšao je zbor bogoslova Franjevačke teologije Fra Nenad Dujić pod ravnanjem fra Emanuela Josića. Nakon mise za pristigle goste organizirana je večera u prostorijama pastoralnoga centra ove župe koja je osnovana 1997. i danas broji 625 vjernika. Ovaj je događaj medijski popratio sarajevski studio Radija Marije te novinari Katoličkoga tjednika.

Podsjećamo, ranijih je godina središnja proslava svetoga Franje Asiškoga bila organizirana u franjevačkom samostanu na Bistriku. No otkako je u Dobrinji dovršena župna crkva, posvećena ovomu svecu, franjevci se svih triju sarajevskih samostana okupljaju na svečanosti u Dobrinji.

Također, istoga dana upriličen je Prvi susret zvanja rodom iz Sarajeva, kojih je, po sjećanju njih sami, 25 živih. Osmero njih susrelo se toga dana u župi sv. Leopolda Mandića u Briješću, kod župnika vlč. Josipa Vajdnera, koji je i sam Sarajlija. Vlč. Vajdner i fra Kristijan Montina organizatori su ovoga skupa, a osim njih okupili su se još s. M. Antonija Hrgota, fra Marko Hrgota, fra Danijel Rajić, fra Danijel Nikolić, preč. Boris Salapić i bogoslov Adnan Petar Mihael Jašarević.