Početna stranica » Proslava Male Gospe na Gospinom Vrilu

Proslava Male Gospe na Gospinom Vrilu

193 pregleda

U srijedu 8. rujna, u Marijinu svetištu Gospino Vrilo kod Travnika, svečano je proslavljen blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, Mala Gospa. Svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je fra Iko Skoko, vikar mostarskog franjevačkog samostana, u koncelebraciji ovčaranskoga župnika fra Daria Udovičića i drugih svećenika.

Fra Iko Skoko je na početku propovijedi pozdravio sve okupljene hodočasnike koji su iz raznih krajeva, mnogi pješice i sa svojim zavjetima došli proslaviti rođendan Isusove i naše majke.
„Gospin život nikad nije bio jednostavan, kao i naš život. Ona nije bila neka superžena, neka superzvijezda. Ona je bila obična žena, iz neznatnog, malog, običnog kraja. Dakako, tada je bilo, prema ljudskim mjerilima, većih žena i zvijezda od Marije, no Bog je ipak nju izabrao“, istaknuo je fra Iko.

Za blagdan Male Gospe vjernici lašvanskoga kraja pripremali su se misama trodnevnicama koje su predvodili ovogodišnji mladomisnici Bosne Srebrene fra Nikola Matošević, fra Fabio Badrov i fra Zdenko Frljić.

Gospino svetište nadomak Travnika posjećuju vjernici iz svih krajeva BiH moleći zagovor i pomoć Blažene Djevice Marije. Vjeruje se da voda iz Gospina izvora ima ljekovita svojstva, a postoje i mnoga svjedočanstva o zadobivenim milostima na ovom mjestu.