Početna stranica » Proslava Duhova u Fojnici

Proslava Duhova u Fojnici

169 pregleda

Blagdan Duhova svečano je proslavljen 31. svibnja 2020. u župi Duha Svetoga u Fojnici gdje je euharistijsko slavlje upriličeno ispred crkve i samostana. Sudjelovao je veliki broj vjernika iz Fojnice te hodočasnika iz susjednih župa.

Misno slavlje predvodio je fra Mato Topić uz koncelebraciju gvardijana iz Fojnice fra Mirka Majdandžića te 15-ak svećenika. U propovijedi je fra Mato naglasio važnost blagdana Duhova te usporedio ondašnje i današnje vrijeme kroz praktične primjere i izdvojio nekoliko stvari o kojima se ljudi moraju zamisliti.

„Trebamo prepoznati trenutak u kojem živimo. Apostoli su to prepoznali čekajući Isusa. Sa strahom su ga čekali, ali svaki put kada bi Isus došao rekao bi im ‘ne bojte se’. Očekivali su ga na vratima, a prag i vrata su granica između dva svijeta jer bojimo se svih onih koji dolaze s druge strane (…) Mi se nalazimo iza zatvorenih vrata već nekoliko mjeseci. U usporedbi s današnjim vremenima bojimo se onih koji dolaze jer mogu nam donijeti virus”, ustvrdio je propovjednik te naglasio kako „trebamo opravdati trenutak”.

„Kada Isus dođe on hrabri apostole i daje im podršku. Na Duhove apostoli dobivaju snagu s neba, postaju novi ljudi, otključavaju vrata i idu među ljude vani koji su možda i opasni. Važna pouka glasi dok apostoli nisu otvorili vrata i krenuli među ljude nije se Crkva povećala. Moramo se otvoriti prema drugima jer dok smo zaključani ostajemo siromašni i odijeljeni od drugih”, istaknuo je fra Mato, između ostaloga, u propovijedi.

Na kraju svete mise nazočne je pozdravio gvardijan samostana Duha Svetoga u Fojnici fra Mirko. Župni zbor na čelu sa sestrom Katom animirao je Misno slavlje. Inače, u Fojnicu su tradicionalno hodočastili vjernici iz Viteza, Busovače, Kiseljaka, Brestovskog, Visokog, Vareša, Deževica i mnogih mjesta.