Početna stranica » Proslava 50. obljetnice od izgradnje filijalne crkve u Blaževcima

Proslava 50. obljetnice od izgradnje filijalne crkve u Blaževcima

687 pregleda

Župa Sivša proslavila je u nedjelju, 17. rujna, Uzvišenje Svetog Križa. Ovaj blagdan patron je filijalne crkve u Blaževcima gdje je upriličena svečana proslava. Razlog za proslavu bio je veći jer se obilježava i 50 godina od početka izgradnje crkve

Tim povodom okupilo se nekoliko stotina ljudi iz župe Sivša kao i okolnih župa: Jelaha, Žabljaka, Doboja, Ularica i drugih župa usorskog dekanata. Misno slavlje predvodio je fra Šimo Ivelj, sudski vikar Vrhbosanske nadbiskupije i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Fra Šimo je u propovijedi istaknuo da taj dan „razmišljamo o najuzvišenijem simbolu, znaku vjere, a to je križ, drvo križa. Taj isti križ koji je nekada bio znak i smrti i patnje, a postao je znak nade, ljubavi, spasenja, znak pobjede nad grijehom i smrću”. Naglasio je da taj Kristov križ nije sazdan od drveta, nego od ljudskih bezakonja i grijeha. „Zato i jest toliko težak, i zato i jest toliko puta pao. Teret grijeha puno je teže nositi nego bilo koji drugi teret”, istaknuo je fra Šimo.

Župnik fra Ivica Vidak na kraju mise zahvalio je Bogu, ali i svim vjernicima koji su svojim dolaskom uveličali misno slavlje.

Nakon mise, uslijedilo je veliko pučko veselje koje su pripremili domaćini uz zakusku i izvornu pjesmu.

Crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Blaževcima pripada župi Sivša. Zbog velike udaljenosti od župne crkve i nedostatka prijevoznih sredstava, koncem šezdesetih godina 20. stoljeća počele su se slaviti nedjeljne svete mise u Blaževcima za vjernike iz sela Blaževci, Piljužići, Vrela, Bobare, Vitkovci, Miljanovci i Lončari. Općina Tešanj je 22. ožujka 1973.odobrila gradnju crkve, a na blagdan Uzvišenja Sv. Križa 14. rujna 1975. upriličena je prva svečanija proslava patrona crkve.

(Magdalena Bilkić)