Početna stranica » Proslava 150. obljetnice Družbe Kćeri Božje ljubavi

Proslava 150. obljetnice Družbe Kćeri Božje ljubavi

146 pregleda

U Sarajevu je 21. studenoga na blagdan Prikazanja Blažene Djevice Marije Družba sestara Kćeri Božje ljubavi svečanim misnim slavljem proslavila je 150 godina svoga utemeljenja.

Svečano koncelebrirano misno slavlje u crkvi Kraljice Svete Krunice predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić. U koncelebraciji su bili još generalni vikar nadbiskupije mons. Luka Tunjić, kanonik mons. Pavo Jurišić i još 15-ak svećenika, prije svega profesora Katoličkoga bogoslovnog fakulteta. Misno slavlje okupilo je veliki broj sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi, ali i redovnica drugih kongregacija grada Sarajeva, kao i bogoslova, djelatnika Katoličkog školskog centra Sv. Josip i drugih vjernika.

U uvodnom dijelu misnog slavlja nazočne je pozdravio i poželio dobrodošlicu te sestrama čestitao jubilej upravitelj internata Sv. Josip vlč. Ljubo Zelenika. Nakon čitanja i naviještenog Evanđelja, nadbiskup Vinko uputio je prigodnu propovijed. Najprije je podsjetio na sam blagdan Prikazanja Blažene Djevice Marije o kojemu, kako je istaknuo, nema dokaza u kanonskim knjigama Svetog pisma, ali o njemu govore apokrifi. Također je podsjetio i da se ovaj blagdan naziva i Gospa od Zdravlja te objasnio povijesnu pozadinu tog naziva.

U nastavku se, u kratkim crtama, osvrnuo na životopis utemeljiteljice Družbe, službenice Božje s. Franziske Lechner. „Traženje volje Božje, odvelo ju je u grad Beč. Carski grad gdje su velika gospoda živjela pa su trebali sluškinje i često puta su te djevojke bile na velikoj kušnji svog dostojanstva. Ona je osjetila da treba pomoći upravo tom staležu u Beču. I, 25. listopada 1868. nastanjuje se tu i ni mjesec dana nakon toga 21. studenoga, na današnji dan prije 150 godina, dobiva odobrenje da smije osnovati Družbu koju ona naziva Kćeri Božje ljubavi. Jedna mlada Družba uzima za geslo Sve za Boga, za siromahe i za našu Družbu, razumljivo, jer je iz vjere pošla upravo služiti i pomoći tim mladim djevojkama“, naglasio je kard. Vinko.

Podsjetio je potom kako je riječ o Družbi papinskog prava koja broji više od tisuću redovnica u Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Albaniji, Švicarskoj, Poljskoj, Ukrajini, Boliviji, Argentini, Brazilu, Ekvadoru, SAD-u, Mađarskoj, Engleskoj, Ugandi… „Sve ove zemlje obuhvaća sedam provincija i četiri vice provincije. Sestre su još 2009., na današnji dan, počele jubilej pod posebnim motom Vjernost kao izraz ljubavi. Upravo na to želim staviti posebno naglasak. Čovjek je krhka roba i treba mu da osposobi se da ono što Bogu da to stvarno živi. Čuli smo u današnjem Evanđelju kako Isus, one koji Božju slušaju i vrše naziva svojima najbližima (…) Nije svaki put lako otkriti volju Božju. ‘“, istaknuo je, između ostalog, vrhbosanski nadbiskup, dodavši riječi katoličkoga svećenika i teologa Romana Guardinija kako je koji puta lakše izvršiti volju Božju nego je otkriti.

Misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je mješoviti katedralni zbor Josip Stadler, pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. Prije završnog blagoslova vlč. Zelenika se u osobno ime i u ime Družbe Kćeri Božje Ljubavi zahvalio svima koji su uveličali ovo misno slavlje te pozvao okupljene na domjenak u internatsku blagovaonicu.

Podsjećamo, sestre Kćeri Božje ljubavi, predvođene sestrom Franziskom Lechner, u Sarajevo dolaze 1882. godine, na poziv nadbiskupa Josipa Stadlera. Danas su na području BiH djelatne u Sarajevu, Travniku, Vitezu, Kaknju, Uskoplju, Tuzli i Novom Travniku. Ova redovnička družba iznjedrila je pet blaženica Katoličke Crkve. To su blažene Drinske mučenice koje su život izgubile početkom Drugoga svjetskog rata, a beatificirane su 2011. godine.

Nekoliko dana ranije, 18. studenoga, 150. obljetnicu svoje Družbe proslavile su i školske sestre franjevke Krista Kralja, provincija hrvatskoga i slovenskog govornog područja (Zagreb-Sarajevo, Mostar, Split i Maribor). Središnja svečanost molitveno-glazbenoga karaktera organizirana je u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu.