Početna stranica » Radost – plod Duha Svetoga

Radost – plod Duha Svetoga

135 pregleda

Isus je bio vrlo radosna osoba. Sama njegova prisutnost isijavala je radost na one koji su ga prihvaćali otvorena srca. Njegove snažne i žive riječi o Božjem kraljevstvu donosile su svjetlo vjere i radosti siromasima u duhu

Drugi plod Duha, nakon ljubavi, jest radost (usp. Gal 5,22-23). Kršćanska je radost duboki osjećaj unutarnje radosti i veselja srca koji dolazi od Duha Svetoga. Ova radost, za razliku od svjetovne, jest posljedica susreta s Kristom, s njegovom Riječju, s Radosnom viješću.

Isus je bio vrlo radosna osoba. Sama njegova prisutnost isijavala je radost na one koji su ga prihvaćali otvorena srca. Njegove snažne i žive riječi o Božjem kraljevstvu donosile su svjetlo vjere i radosti siromasima u duhu. Njegova moćna i divna djela nad prirodom (čudesa) i nad ljudima (oslobođenja od Zloga, iscjeljenje od duševnih rana, ozdravljanja od psihičkih i tjelesnih bolesti) izazivala su divljenje i duboku radost kod svih koji su bili pogođeni patnjama. Vrhunac radosti doživjeli su učenici u susretu s Uskrslim, nakon drame Velikoga petka. Tko može shvatiti i opisati radost koju je osjećala Gospa grleći svoga uskrsloga Sina?! Koliku li je radost doživjela Marija Magdalena kad je prepoznala i zagrlila Uskrsloga! Koliku su snagu i radost dobili razočarani učenici na putu u Emaus kad su prepoznali Uskrsloga u lomljenju kruha! Ova radost nije napuštala učenike ni nakon Isusova uzašašća u Nebo. Oni su se tada vratili u Jeruzalem s velikom radošću i slavili Boga u Hramu (usp. Lk 24,50-53).

Apostoli su nakon Pedesetnice, ispunjeni karizmama i plodovima Duha, nastavili Kristovo djelo spasenja propovijedajući Radosnu vijest i liječeći svijet zarobljen zlom i bolestima. I kad su bili progonjeni, nisu gubili radost i utjehu Duha Svetoga. Čak su se smatrali počašćenima što su bili dostojni podnijeti pogrde i batine zbog svoga Učitelja (usp. Dj 5,41). Isus im je unaprijed najavio da će biti progonjeni zbog pravednosti, ali ih je pozvao da se i raduju jer im pripada kraljevstvo nebesko. Isto tako, Isus i nama danas poručuje: „Blago vama kad vas – zbog mene pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je vaša plaća na nebesima. Ta progonili su tako proroke prije vas” (Mt 5,11-12). Ova poruka vrijedi do Kristova drugoga dolaska u slavi.

Tko ima Isusa u srcu, ima i trajnu radost. Tu radost ne može uništiti ništa izvan nas, ni odbacivanje ni progoni. Ona se razlijeva u naša srca po Duhu Svetom koji nas pomlađuje, razveseljuje, obnavlja i vodi Isusovim putem, putem u izgubljeni Raj. Zato nas i apostol Pavao, pun Duha Svetoga, uporno poziva na radost, bez obzira na križeve i patnje: „Radujte se uvijek u Gospodinu! Da ponovim: Radujte se!” (Fil 4,4). I danas, unatoč političkoj i ekonomskoj krizi u našoj domovini i svijetu, usprkos dubokoj moralnoj i duhovnoj krizi u društvu i Crkvi, sačuvajmo mir i radost u svojoj duši, radost koja se temelji na Isusovu obećanju da ni vrata paklena neće nadvladati Crkvu.

Kao kršćani imamo razloga radovati se u Gospodinu. Isus je naš otkupitelj i spasitelj – utjelovio se, umro i uskrsnuo radi nas. On nam daje svoga Duha – daje nam snagu, utjehu, milost i darove da živimo kao djeca Božja. Daje nam kruha – zemaljskoga i nebeskoga. Zapravo daruje nam samoga sebe u Riječi i Pričesti. Na koncu, doći će kao Kralj da nas povede u svoje Kraljevstvo ljubavi i radosti. Zato, ne dopustimo da nas grijesi udalje od Vrela radosti, niti zlodusi ukradu radost i mir. Budimo stalno povezani s izvorom trajne radosti, s Duhom Svetim, pa u našem srcu neće biti mjesta za (zlo)duha žalosti, tuge, potištenosti, samosažaljenja, mrmljanja, kukanja, depresije i očaja. Okrenimo svoj pogled i srce Suncu pravde. Tražimo više Gospodina utjehe, nego utjehu od Gospodina. Težimo više za Duhom radosti, nego za radošću od Duha. Čeznimo više za Darovateljem, nego za darovima.