Početna stranica » Primanje novih članova u Framu Novi Šeher

Primanje novih članova u Framu Novi Šeher

494 pregleda

Na Mali Uskrs, 16. travnja župa sv. Ilije proroka u Novom Šeheru imala je razlog više za slavlje. Unatoč kiši i lošem vremenu, 104 mlada framaša, koja su toga dana imali svoja primanja i obećanja, ispunili su crkveno dvorište.

Njihove zavjete primio je fra Stjepan Antolović, duhovni asistent Frame Vitez, uz prisutnost fra Josipa Jukića, župnika župe Novi Šeher i duhovnog asistenta Frame Novi Šeher, fra Željka Brkića, župnika župe Osova, fra Josipa Kapetanovića, duhovnog asistenta Frame Osova te župnika iz Radunica, vlč. Marinka Filipovića.

Slavlje su uzveličali Frama Osova i Frama Vitez, a misu su glazbeno animirali bivši framaši Frame Novi Šeher.

Od osnivanja župe u Novom Šeheru prisutan je duh sv. Franje Asiškog preko njegove braće, franjevaca Bosne Srebrene. Utkan je taj duh u svim naraštajima i prenosio se s koljena na koljeno, s generacije na generaciju. Kroz cijelo postojanje župe organizirano se radilo s djecom i mladima. U posljednje se vrijeme pak nije puno radilo s Framom.

No, dolaskom fra Josipa Jukića počinje rad s mladima kroz bratstvo Frame. Već 6 mjeseci 104 mladih, što je velika većina mladih prisutnih u župi, priprema se pristupiti Frami, dok su se neki stariji framaši i studenti ponovno uključili u Framu. Dan kada su imali svoja primanja i obećanja mladi su s nestrpljenjem čekali. Njihovo oduševljenje, koje je nastupilo toga dana, upotpunjuje životopis sv. Franje, način na koji je Franjo i kroz svoju mladost, kroz želju za slavom i kroz potrebu da posjeduje, na koncu shvatio što je to što čovjeka može učiniti sretnim. Dakle, ništa izvanjsko, ništa javno, nego nutarnji mir, nutarnja punina zadovoljstva usklađujući vjeru u Boga sa čovjekom i svim stvorenjima.