Početna stranica » Predstavljena nova knjiga fra Mile Babića

Predstavljena nova knjiga fra Mile Babića

438 pregleda

U amfiteatru Franjevačke teologije Sarajevo je u utorak, 18. lipnja, održana promocija knjige „Tekst i svijet života” autora prof. dr. fra Mile Babića koja je objavljena u nakladi IKD „University Press – Magistrat izdanja” Sarajevo

Promocija je započela obraćanjem prof. fra Danimira Pezera, moderatora ovog događaja, koji je prisutnima dao kratak uvod u važnost stvaralaštva fra Mile Babića te najavio goste koji su govorili o objavljenoj knjizi.

Knjiga „Tekst i svijet života” je zbirka tekstova koji su nastajali tijekom autorova pedesetogodišnjeg rada, a tematski je podijeljena na 3 dijela (književnost, filozofija i religija) koji su ujedno polja fra Milinog dugogodišnjeg znanstvenog djelovanja. Objedinjujući svoje tekstove koji se bave upravo književnošću, filozofijom i religijom unutar ove knjige, autor je stavio u korelaciju sociološke, duhovne i umjetničke tendencije današnjice dajući svoj stav i osvrt na svijet u kojem živimo te ih postavio u okvir koji nosi jasnu poruku da se čovječnost i sloboda čuvaju i brane ljubavlju.

Svaki od ova tri dijela knjige predstavili su stručnjaci iz određenog polja djelovanja pa je o dijelu knjige koji se bavi književnošću pričala akademkinja Marina Katnić-Bakaršić, o dijelu posvećenom filozofiji govorio je prof. dr. Asim Mujkić, a njen religijski dio predstavio je dr. sc. fra Vili Radman.

Prof. dr. Asim Mujkić i prof. Marina su kroz svoja izlaganja izdvojili pojam ljubavi kao okosnicu fra Milinih tekstova dok je dr. sc. fra Vili Radman govoreći o knjizi zaključio: „Izbor i sadržaj tekstova svjedoče o autorovoj želji da njegova vlastita misao bude povijesno aktualna, ukorijenjena kako u evanđelju tako i u svijetu njegova života i suvremenika te time pomogne kritički osvijetliti, oblikovati i upraviti  sadašnji trenutak prema jednoj budućnosti koja će uključivati dobro svih ljudi i svega stvorenja.”

U ime izdavača, prisutnima se obratio i Dragan Marković – izdavač knjige – koji je zahvalio prvenstveno autoru fra Mili Babiću na dugogodišnjem prijateljskom povjerenju i suradnji kroz koju su do sada objavili 5 knjiga, a potom i svima koji su pomogli izdavanje knjige: Vladislavu Tadiću za uređenje tekstova; Aidi Redžović za dizajn naslovnice; predstavljačima knjige; profesorima, suradnicima i studentima Franjevačke teologije koji su pomogli u organizaciji promocije te vinaru Milanu Lovriću koji je za ovu priliku darovao vino kojim su se u nastavku večeri i ugodnom druženju svi prisutni počastili.

Predstavljanje knjige je upotpunjeno i glazbenim izvedbama Jovane Pavlović i Zerine Šabotić, pod ravnanjem maestra fra Emanuela Josića, a zaključeno je obraćanjem autora knjige prof. dr. fra Mile Babića koji je izrazio želju da prisutni zapamte i sa sobom ponesu sljedeću misao: „Jednako su otuđeni, udaljeni od svoje slobode i tlačitelji i potlačeni i oni koji vladaju i oni kojima se vlada.”