Početna stranica » Predstavljena knjiga prof. dr. Snježane Šušnjara „Izazovi odgajanja u svijetu izmijenjenih vrijednosti”

Predstavljena knjiga prof. dr. Snježane Šušnjara „Izazovi odgajanja u svijetu izmijenjenih vrijednosti”

411 pregleda

U dvorani Franjevačkog studentskog centra u Sarajevu je u srijedu, 20. ožujka, upriličeno predstavljanje knjige „Izazovi odgajanja u svijetu izmijenjenih vrijednosti” autorice prof. dr. Snježane Šušnjara. Knjiga je objavljena u izdanju Franjevačkog medijskog centra „Svjetlo riječi” koji je i organizirao ovu promociju.

Knjigu „Izazovi odgajanja u svijetu izmijenjenih vrijednosti”, koja pruža smjernice i razmišljanja o tome kako odgajati nove generacije u vremenima kada se životne vrijednosti čine fluidnima i nestalnima, brojnim posjetiteljima predstavile su prof. dr. Lejla Kafedžić, prof. dr. Sandra Bjelan i dr. Jasna Per Kožnjak kao i sama autorica prof. dr. Snježana Šušnjara.

Predstavljanje knjige, koje je moderirala Ivana Pekušić, započelo je izlaganjem redovite profesorice na Odsjeku za pedagogiju, Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu Lejle Kafedžić koja je pojasnila da „ovom knjigom prof. Šušnjara nastavlja propitivati svakodnevicu u kojoj živimo i baviti se temeljnim vrijednostima koje bi trebale biti okvir za odgojno djelovanje”.

Svoje viđenje ovog djela prisutnima je ponudila i vanredna profesorica na Odsjeku za pedagogiju, Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu Sandra Bjelan pričajući o problemima okruženja u kojem današnji roditelji, odgojitelji i pedagozi stoje pred izazovom odgoja. Izlaganje je nastavila ističući potrebu i obavezu roditelja da uz svoju djecu rastu i sazrijevaju kako duhovno tako i u svojim odgojnim kompetencijama jer „oni trebaju biti uzor i zaštita, sigurnost i sloboda, korijen i krila djetetu” te zaključila kako im ova knjiga može biti vrijedan vodič na putu ispunjavanja ove obaveze.

S obzirom da ovom knjigom autorica, kroz osobnu analizu različitih društvenih pojava, čitatelje poziva na put introspekcije i razmišljanja o tome kako usmjeriti korake u odgoju djece, kako im prenijeti temeljne životne vrijednosti i kako im pomoći da postanu moralno osviješteni pojedinci u svijetu koji se neprestano mijenja, zanimljivo je bilo čuti i zapažanja psihologinje i psihoterapeutkinje doktorice Jasne Per – Kožnjak koja je o knjizi govorila iz perspektive svoje profesije. „Iako ova knjiga nije prioritetno namijenjena roditeljima ili onima koji će tu ulogu tek doživjeti, procjenjujem da će ona biti iznimno zanimljivo štivo za sve ostale stručnjake koji se bave djecom i mladima s različitih aspekata. Vjerujem da će potaknuti odgovornost odraslih i doprinijeti da svojim odgojnim djelovanjem utječu na razvoj zdravih i sretnih mladih ljudi” navela je na kraju svog izlaganja.

Prisutnima se obratila i autorica knjige prof. dr. Snježana Šušnjara koja je pojasnila da u svom djelu piše o izazovima koji se ljudima svakodnevno nameću „izazovi vremena u kojem živimo, izazovi strpljenja, spremnosti za otvoreno kazivanje o temama o kojima nije popularno kazivati, izazovi suočavanja s nerazumijevanjem malodušnosti, izazov biti čovjekom u današnje vrijeme.”

Na samom kraju večeri je, ravnatelj Franjevačkog medijskog centra „Svjetlo riječi” fra Janko Ćuro izrazio svoje zadovoljstvo suradnje s prof. Šušnjarom kako na ovoj knjizi, tako i na prethodno objavljenoj pod naslovom „Pedagoške mrvice” naglasivši da i nova knjiga prof. Snježane nudi obilje korisnog i zanimljivog sadržaja. Knjigu „Izazovi odgajanja u svijetu izmijenjenih vrijednosti” preporučio je „svima onima koji se žele angažirati u stvaranju bolje osobnosti i time društva u cjelini” s napomenom da će im ova knjiga „biti pravi mali suputnik i neumorni poticaj u življenju i promicanju nepromjenjivih vrijednosti koje otvaraju vrata istinskoj slobodi i time životu u punom smislu te riječi.”

Predstavljanje knjige je upotpunjeno i glazbenim izvedbama učenika 2. razreda Srednje muzičke škole Sarajevo, Murisa Kupusovića i Aziza Mulahasanovića koji su, pod vodstvom profesora Almira Spahića, izveli kompozicije na harmonici te na taj način predstavili spoj talenta, rada i predanosti, ali i odgoja kroz glazbu.

Knjigu „Izazovi odgajanja u svijetu izmijenjenih vrijednosti” autorice prof. dr. Snježane Šušnjara, koja nije samo poziv na promjenu, već i podsjetnik da je odgoj ključan čimbenik u izgradnji boljeg i humanijeg društva, možete naručiti pozivom na broj telefona 033 726 200; e-mailom na adresu [email protected]; ili na web knjižari Svjetla riječi. Također nas možete posjetiti u knjižarama u Vitezu i Livnu te na adresi Zagrebačka 18 u Sarajevu i kupiti ovu i druge knjige u izdanju Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi.