Početna stranica » Posljednji ispraćaj sportske legende

Posljednji ispraćaj sportske legende

113 pregleda

Smrt slavnoga vozača utrka Formule 1 Nikija Laude pogodila je prošloga tjedna cijeli svijet. U bečkoj katedrali sv. Stjepana njegovi su zemni ostaci bili izloženi kako bi se od njega mogli oprostiti brojni štovatelji i fanovi

Tisuće ljudi u srijedu su se u bečkoj katedrali sv. Stjepana oprostili od bivšega svjetskog prvaka Formule 1 Nikija Laude. „Smrt za kršćane nije tek gubitak, nego na neki način povratak kući, coming home”, rekao je uz početak mise zadušnice katedralni župnik Toni Faber. Jedna od molitava tijekom misnoga slavlja, u vezi sa životom i smrću pokojnika, bila je i šaljivoga karaktera: „Dragi Bože, dobro čuvaj Nikija. Ali pripazi, uvijek je bio najbrži.”

Predstavnici političkoga i društvenog života Austrije također su došli iskazati počast zbog zasluga preminuloga vozača Formule 1. „Stojimo na odru velikoga Austrijanca. Good bye”, rekao je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen u svom kratkom nagovoru prilikom oproštaja. Dodao je zatim kako vjerojatno nitko nije mogao povezati tako veliko srce s tako jasnim razumom kao Niki Lauda, koji je 20. svibnja preminuo s navršenih 70 godina života. Van der Bellen rekao je također kako je bivši svjetski prvak Formule 1 u mnogo čemu bio uzor, osobito kad je riječ o vlastitim pogreškama: „Treba iskreno analizirati pogreške kako bismo mogli učiti od prošlosti. Niki Lauda pokazao nam je kako da to činimo, jer moguće je.”

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz također je sudjelovao na oproštaju. Naglasio je kako je Lauda bio uzor sa svojom sposobnosti da nadvlada i najteže životne nesreće i udarce, jer je bez puno žalovanja uvijek gledao naprijed.

Hollywoodski glumac Arnold Schwarzenegger, sunarodnjak Nikija Laude istaknuo je hrabrost, snagu, životnu volju i njegovu ljubav prema ljudima. „Niki Lauda nije vjerovao na limite, ni u sportu ni u životu. Lauda me hrabrio da se kandidiram za guvernera Kalifornije i da ne oklijevam predugo. Jednostavno mi je rekao: Do it!”, prisjetio se Schwarzenegger.

Tijekom dana lijes su posjetile tisuće ljudi. Laudina je udovica Birgit na lijes postavila i njegovu zaštitnu kacigu. Posjetiteljima su podijeljene sličice za uspomenu na život Nikija Laude s riječima „Nikad nemoj početi odustajanje, nikad ne odustani od počinjanja.”

Među uzvanicima na misu zadušnicu bili su kraljevski princ Bahreina Salman bin Hamad Al Khalifa, bivši svjetski prvak u Formuli 1 Alain Prost, zatim vozači Lewis Hamilton, Jacky Stewart i Nico Rosberg, predsjednik automobilskoga saveza Jean Todt, bivši šef Ferrarija Luca di Montezemolo i menadžer Formule 1 Flavio Briatore, skijaši Hermann Maier, Karl Schranz i Aksel Lund Svindal. Poruku sućuti poslao je i bečki nadbiskup Christoph kard. Schönborn koji je nedavno podvrgnut operaciji raka prostate.

Ukop pokojnoga svjetskog prvaka Formule 1 održan je u krugu obitelji odmah po završetku misnoga slavlja. Niki Lauda umro je u starosti od 70 godina. Nijedan sportaš još nije bio ukopan u katedrali sv. Stjepana u Beču. Ovu privilegiju ranije su imali primjerice kardinal Franz König i austrijski nadvojvoda i političar Otto Habsburg.