Početna stranica » O njemačkom običaju uz svetkovinu Isusova Uzašašća

O njemačkom običaju uz svetkovinu Isusova Uzašašća

126 pregleda

Kršćani danas, 40 dana nakon svetkovine Isusova Uskrsnuća, obilježavaju svetkovinu Kristova Uzašašća. Uzašašće predstavlja konačni ulazak Isusove ljudske naravi u božansku slavu. Crkva se, pored izvještaja iz Lukina evanđelja, poziva i na prvo poglavlje Djela apostolskih. Upravo ondje stoji kako je Isus nakon Uskrsnuća još 40 dana poučavao svoje učenike. Potom je „uznesen”, a oblak ga zasjeni (Dj 1,9).

U Njemačkoj postoji običaj da se na svetkovinu Uznesenja Gospodinova, koja je u ovoj zapadnoeuropskoj državi ujedno i službeni praznik, muškarci okupe i odu u prirodu s velikim količinama alkohola i vesele se. Crkva je na to u prošlosti gledala vrlo kritički. Ali ne i sadašnji nadbiskup Hamburga mons. Stefan Heße. On je tako za dnevni list Neue Osnabrücker Zeitung, a prenosi njemački katolički portal katholisch.de izjavio: „Zašto ljudi ne bi nekad prošetali u prirodu i ondje radosno slavili? Uz to smije ići i alkohol. Barem u onoj mjeri da kasnije ne postoji rizik za sudionike u prometu ili opasnost za druge. Naravno, uz to ide i slavlje svete mise. A i ja ću se nakon svečanoga misnoga slavlja u katedrali Majke Božje u Hamburgu naći sa svojim dobrim prijateljima.”

U ozračju svetkovine Kristova Uzašašća u mnogim njemačkim mjestima održavaju se procesije kroz polja i vinograde, u kojima vjernici mole za uspješnu i rodnu poljoprivrednu godinu. Iz 17. stoljeća datiraju neka izvješća prema kojima je vjerski smisao iz takvih procesija iščezao, bi redovito završavale u pijankama.