Početna stranica » Povlači li se Netflix iz Georgije?

Povlači li se Netflix iz Georgije?

120 pregleda

Popularna platforma za gledanje filmova i serija Netflix najavila je povlačenje iz Georgije ako na snagu stupi zakon o zabrani pobačaja nakon otkucaja djetetova srca.

Direktor Netflix sadržaja Ted Sarandos izjavio je kako imaju mnogo žena koje rade na produkcijama u Georgiji, te da će, kao i mnoge druge žene, biti znatno ograničene ovim novim zakonom. Potom je dodao da, ukoliko zakon stupi na snagu, preispitat će cjelokupno ulaganje u Georgiju.

Ovim korakom Netflix bi mogao postati prva veća filmska kompanija koja će bojkotirati Georgiju koja je zbog poreznih olakšica uz Kaliforniju američka država s najvećom zaradom od filmske industrije.

Osim filmske industrije, Georgiji su svoj prosvjed uputili i rukovoditelji velikih korporacija poput Coca Cole i Amazona.

S druge strane, guverner Georgije Brian Kemp izjavio je: „Izabrani smo činiti ono što je ispravno, a zauzimanje za život je uvijek ispravno. Mi smo stranka slobode i mogućnosti, te cijenimo i štitimo ljudski život.”

Inače, Netflix je u Georgiji snimao nekoliko projekata među kojima su: The Haunting of Hill House, Stranger Things, Queer Eye i mnogi drugi.