Početna stranica » Početak svibanjske pobožnosti u Gospinom svetištu u Olovu

Početak svibanjske pobožnosti u Gospinom svetištu u Olovu

377 pregleda

U Svetištu Gospe Olovske pristigli su hodočasnici iz svih krajeva BiH: Uskoplja, Bistrice, Skopaljske Gračanice, Bugojna, Sarajeva, Novog Šehera, Kraljeve Sutjeske, Viteza...

Na blagdan sv. Josipa Radnika, 1. svibnja 2023., u Svetištu Gospe Olovske, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić svečanom misom otvorio je svibanjsku pobožnost, izvještava portal nedjelja.ba.

Prema višegodišnjoj tradiciji nakon vremena za svetu ispovijed, blagoslova pristiglih vjernika i hodočasnika te procesije s čudotvornom slikom Gospe Olovske uz molitvu krunice, započelo je misno slavlje.

Uz nadbiskupa Vukšića koncelebrirali su provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, čuvar olovskog svetišta fra Ilija Božić te 20-ak svećenika. Euharistija je okupila veliki broj hodočasnika iz okolnih župa, ali i iz cijele BiH.

Nazočne je prije početka mise pozdravio i riječi dobrodošlice uputio, posebice nadbiskupu Vukšiću, provincijalu fra Zdravku, svećenicima i redovnicima, štovateljima Gospe Olovske te vjernicima koji svečanost prate preko medija, upravitelj svetišta fra Ilija.

Potom se nazočnima obratio provincijal i pitao „tko bolje može okupljati svoju djecu nego majka koja ih voli, a njezina djeca tu ljubav mogu osjetiti?”. Istaknuo je zatim da „ovdje majka ima svoje ime i zove se Gospa Olovska”. „Sretan sam da smo danas ovdje kako bismo u zajedništvu kao Crkva proslavili otvorenje svibanjske pobožnosti ispred ove prekrasne crkve oko koje se godinama radilo. Njezini su temelji bili ugroženi, baš kao što i nama ljudima temelji mogu biti nestabilni. Mi izgrađujemo s ljubavlju te temelje da bi ova crkva i dalje na ovom mjestu stajala. Želimo da i vi kao kršćani imate čvrsta uporišta kako biste u ovom svijetu svjedočili vjeru”, rekao je i dodao „da se najbolje ‘utemeljujemo’ kada smo okupljeni oko BDM i oltara”.

Na kraju je potaknuo na molitvu za nova duhovna zvanja.

Tko su sluge Božje?

U prigodnoj homiliji, nadbiskup je podcrtao kako je Službenica Božja Marija ona „prihvatila ono što je Bog od nje očekivao i poslušno izvršila ulogu majke Božjega Sina, a ljudima je svojim porodom i majčinstvom posredovala Spasitelja svijeta i tako postala službenica svakoga čovjeka, posebice onoga koji se nada svome vječnom spasenju”. Na tragu toga potaknuo je da se na početku svibnja kada je i blagdan njezina zaručnika svetoga Josipa „prepustimo njihovim riječima i primjerima da nas vode i nadahnjuju”.

Nadalje je protumačio svetopisamska čitanja o sluzi Gospodnjemu Izaiji kojega je Gospodin u pravdi pozvao i čvrsto ga za ruku uzeo; oblikovao ga je i postavio za Savez narodu i svjetlost pucima (usp. Iz 42,6-7). Prigodnim citatom istaknuo je u čemu se sastoji poslanje sluge Božjega: „Gospodin mi dade jezik vješt da znam riječju krijepiti umorne. Svako jutro on mi uho budi da ga slušam kao učenici. Gospodin mi uši otvori: ne protivih se niti uzmicah. Leđa podmetnuh onima što me udarahu, a obraze onima što mi bradu čupahu, i lica svojeg ne zaklonih od uvreda ni od pljuvanja. Gospodin mi pomaže, zato se neću smesti. Zato učinih svoj obraz kao kremen i znam da se neću postidjeti (Iz 50,4-7).”

Na kraju je posvijestio da ime „sluge Božjega” valja tražiti u duhu onoga što je činio i naučavao Isus Krist koji, kao posvema uspio i ostvaren lik sluge Gospodnjega, koji je za sebe rekao: „Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge” (Mk 10,43-45).

U drugom dijelu propovijedi istaknuo je kako je 1. svibnja dan kada cijeli civilizirani svijet časti i naglašava vrijednost ljudskoga rada i dostojanstva radnika.

„Sluga Božji je svaki onaj tko vrši volju Božju, tko misli i radi ono što Bog hoće, tko izvršava Božje naume i tako, kao što mu priliči, ostvaruje svoju sličnost s Bogom. Neke od svojih slugu, istina, Bog izabire i povjerava im posebnu čast i ulogu, kao što je na primjer bila Isusova majka Marija”, kazao je te, analizirajući Knjigu postanka, podcrtao kako je rad jedna od oznaka čovjekova izvornoga stanja, a vrhunac biblijskoga naučavanja o radu je dan počinka koji je također volja Božja.

U tom duhu, glede dostojanstva radnika i poštivanja njihovih prava, ponovio je stalan nauk Katoličke Crkve da svaki poredak radniku treba omogućiti pravo na rad iz kojega proizlaze obveze državnih sustava i privatnih poslodavaca da radnicima osiguraju: „pravo na pravednu plaću, pravo na odmor, pravo na takav radni ambijent i proizvodne procese koji ne ugrožavaju zdravlje niti vrijeđaju i ne ranjavaju njegov moralni integritet”.

Nastavak građevinskih radova u svetištu

Pred kraj mise upravitelj svetišta fra Ilija zahvalio je hodočasnicima na dolasku i to, između ostaloga, iz: Uskoplja, Bistrice, Skopaljske Gračanice, Bugojna, Sarajeva, Novog Šehera, Kraljeve Sutjeske, Viteza, Hecegovine… Također je zahvalio novinarima na izravnom prijenosu mise, policiji na osiguranju, općinskoj administraciji na čelu s načelnikom te anonimnoj obitelji iz Busovače koji su darovali novu vezenu misnicu s likom Gospe Olovske koju je nadbiskup Vukšić prvi obukao. Istaknuo je kako su u olovskom svetištu urađeni mnogi građevinski poduhvati, ali i da predstoji još mnogo posla a neki ugovori su već potpisani te će započeti uskoro.

Liturgijsko slavlje skladnim pjevanjem animirao je Zbor bogoslova Franjevačke teologije u Sarajevu.

Na kraju je za sve nazočne upriličena podjela vojnoga graha u režiji pripadnika OS-a BiH.

Spomenimo da je euharistijsko slavlje, i ove godine, izravno prenosio Radio Bobovac Vareš kako na svojim valovima tako i na YouTube kanalu. Misu su izravno prenosili i Radio Marija BiH te ostale radio postaje.