Početna stranica » Po kome su nazivane europske ulice?

Po kome su nazivane europske ulice?

488 pregleda

Najpopularnija osoba u nazivima ulica europskih gradova je žena. Možete li pogoditi o kojoj ženi je riječ?

Rezultati projekta Mapping Diversity, koji analizira zastupljenost u imenima ulica diljem Europe pokazali su da na svakih deset ulica nazvanih po muškarcima postoji samo jedna nazvana po ženi. Ali čak i uz tu statistiku, najpopularnija osoba u nazivima europskih ulica ipak je žena i to Djevica Marija, prenosi portal Big Think.

Ne samo da je Djevica Marija daleko ispred ostalih, s 365 ulica koje su po njoj dobile ime, već je i druga najpopularnija osoba također žena i to njezina majka, sveta Ana po kojoj je nazvano 35 ulica diljem Europe. Na trećem mjestu po popularnosti u ukupnom poretku nalazi se Apostol Pavao čije ime nosi 28 ulica.

Istraživači su analizirali blizu 146.000 ulica u 30 velikih gradova u 17 europskih zemalja. Više od jedne trećine (gotovo 53.000) nazvano je po ljudima, od kojih  je 48.000 nazvanih po muškarcima, a 4.800 po ženama. „To je suptilan podsjetnik koga naše društvo cijeni ili je cijenilo, a koga ne”, navedeno je na web stranici projekta.

U vrhu ljestvice ženskih osoba po kojima su ulice u europskim gradovima nazivane je i znanstvenica Marie Curie (24 ulice) koja se nalazi na trećem mjestu, a ostatak ženskog top 10 je u potpunosti religiozan: Marija Magdalena (18 ulica), Terezija Avilska (16 ulica), Katarina Aleksandrijska (15 ulica), Sveta Barbara (12 ulica), Klara Asiška (12 ulica), Sveta Lucija (11 ulica), i Marta (11 ulica).